Så gikk enda et år og snart åpner en ny sesong for de med metalldetektor for alvor. Noen er allerede i gang, og det meldes allerede om nye funn. Norge er et langt land, med mye og vekslende vær, så for andre ligger fortsatt snøen som et hvitt teppe over jordene, og enn så lenge, skulte spennende hemmeligheter.
I mange norske hjem går derfor utålmodige metallsøkere og venter på at det hvite teppet skal trekkes til side og innby til sesongstart for nye eventyr med metalldetektoren. Kanskje ikke helt usammenlignbart med den gang man var 4-5 år og det det var tidlig julaften morgen og pakkene lå fortsatt innpakket under treet.
Metalldetektoren med tilbehør står klart i skapet, ferdig rengjort og klargjort for ente gang de siste ukene. Lokalhistoriske bøker blir lest. Kart blir studert og planer blir lagt for nye ekspedisjoner i 2025. Avtaler og tillatelser er i orden for nye og gamle jaktmarker.
Måtte det bli en tidlig vår for alle. Håper og drømmer om at det, om mulig, blir en enda bedre sesong i 2025 enn i 2024. For mange innlegg på diverse sosiale medier og forum forteller historier om mange fantastiske funn og opplevelser i 2024. Flotte gjenstander og store mengder mynter ble reddet fra plogen. Til glede for oss alle, og ikke minst fremtidige generasjoner.
Roy er allerede godt i gang med metalldetektoren
En som allerede er godt i gang med å svinge metalldetektoren er skuespilleren og metalldetektoristen Roy Søreng. Da jeg ringte han for et lite intervju her forrige dagen, hadde han akkurat plukket opp en Skilling fra 1668 og hadde litt dårlig tid, da han måtte søke litt til før mørket senket seg over Trøndelag. Undertegnede tok hintet fort, og med en avtale om en prat i løpet av uka, ønsket jeg han lykke til videre og avsluttet samtalen. Skulle bare mangle. Man forstyrrer ikke en metalldetektorist midt i et søk.

Prat ble det noen dager senere. Med tanke på hva han han var midt i et søk ved forrige gang jeg forstyrret han, måtte jeg jo spørre om det ble noen flere funn.
– Det ble da 3 sølvmynter, svarte den blide trønderen fornøyd og legger ikke skjul på at mynter av edelt metall er det han liker aller best å finne. Men gjenstander fra svunnen tid er også veldig velkomment.
Og slike funn har det også blitt mange av for Roy. Alt fra fibler til draktspenner og gamle økser har Roy kunne føre på merittlista si gjennom årene.

I fjor vant han Norges Metallsøkerforening sin konkurranse, Sølvkampen, med god margin til resten. Over 200 sølvmynter var mer enn nok for å sikre seieren.

Har store forventninger til årets sesong
2025 har han store forventninger til. Allerede i årets første måned er håpet om mange fine funn blitt forsterket. Så langt i form av 18 sølvmynter. Og dette på bare på seks turer med sin metalldetektor, noe som, med litt rask hoderegning, skulle gi et snitt på tre sølvmynter per tur. Imponerende bra, og skulle snittet ligge på det resten av året, så ser det veldig bra ut for 2025. Særlig når været bedrer seg, og bytter ut sur vinter med varmere årstider, da ser det veldig lyst ut. For denne mannen metallsøker så ofte han kan.
Jeg er veldig klar over at dette ikke er noe fasit for 2025. Men prognosen ser veldig bra ut.
Roy har vært interessert i historie og arkeologi så lenge han kan huske. I 2012 fikk han låne en metalldetektor, etter å ha lest en artikkel i lokalavisa. Og så var det ingen vei tilbake.
Egen metalldetektor ble innkjøpt i 2013. En XP DEUS som ble en trofast følgesvenn i mange år, og gjorde mange fantastiske funn. Eller hva sies om et 1500 år gammelt hengesmykke i gull, av en hest.

For et års tid siden ble detektoren oppgradert til en XP DEUS2 metalldetektor, og funnraten økte ytterligere.
Jeg skjønner jo selvfølgelig at dette ikke bare dreier seg om flaks, eller en god metalldetektordetektor. Så jeg må prøve å liste ut noen triks av Roy. Og litt får jeg ut av han.
– Å metallsøke mye, ofte og lære seg hva søkeren fortelle deg er det viktigste, sier Roy. Han lager sine egne programmer og har god erfaring med det.
Og så er han veldig nøye både med innstillinger av metalldetektoren og hvordan han søker. Gode jorder og tillatelser til å lete på dem, spiller også inn.
Det er jo klin umulig å finne noe som ikke er der, selv undertegnede skjønner såpass.
Roy er litt hemmelighetsfull om stedene han søker på, men avslører at hoveddelen av funnene har kommet fra kun tre forskjellige områder.
Som medlem av Norges Metallsøkerforening og styremedlem i Trondheim Metallsøkerklubb blir det også en del felles treff og foreningsturer. Både i lokalområdet og i landet ellers. Søkerturer utenlands tar han gjerne også. Her kan jo som eksempel nevnes at en liten tur til England resulterte i 13 romerske mynter.
Noe favorittfunn sliter han litt med å velge. Ikke akkurat så merkelig med så mange funn å velge i. Allikevel nevner han en Karolinsk denar, Ludvig den fromme fra 822 til 840, som et veldig artig funn, fra fjorårets sesong.
I hvert fall er det muligens det eldste myntfunnet han har gjort i Norge, i konkurranse med dirhemer han har gravd opp gjennom årene .
Funnet ble gjort på Norges Metallsøkerforenings store høsttreff i september 2024 på Stange. En meget vellykket helg, med flotte funn, glade metalldetektorister, forhandlere, foredrag og sosialt samvær.

Dersom du vil se flere av Roys fine funn anbefales det å ta en titt på Norges Metallsøkerforenings digitale museum.
Og til alle dere metalldetektorister, som enten fortsatt venter på at snø og kulde skal forsvinne, eller om du er blant de heldige som allerede har kommet i gang. En riktig god søkesesong 2025 ønskes dere alle fra oss i Metallsøkerposten.
Alle bilder brukt med tillatelse av Roy Søreng. Forsidebilde S-formet draktspenne fra merovingtid
0 kommentarer