Meld deg inn i en forening/klubb for oss med metalldetektor

av | jul 4, 2024 | Søkeoppdrag, Søkerturer, Tips og triks | 0 kommentarer

Når man endelig har fått anskaffet seg en metalldetektor med tilhørende, mer eller mindre, nødvendig utstyr, så er det vel gjerne ut å metallsøke som står høyt på listen over ting som prioriteres.

Og med tanke på at denne hobbyen kan være noe avhengighetsskapende blir det ofte ikke bare med den ene turen. Bare så du er advart.

Metallsøking er en sunn og engasjerende hobby.  Den gir deg frisk luft, mosjon, historiekunnskap og ikke minst mange spennende opplevelser. Noen liker å metallsøke alene, og ingen ting er galt med det. Bare vær klar over at det er en del lover og regler som gjelder når det kommer til utøvelse denne hobbyen. Så sett deg godt inn i dem.

Andre synes en viktig del av det hele er å treffe andre som også brenner for metallsøkerhobbyen. Mange fordeler ved det, flere steder å metallsøke på, utveksling av kunnskap, det sosiale med å være på tur sammen, tryggheten hvis noe skulle skje når søkingen foregår langt fra folk osv.

Og mange, trolig de fleste vil jeg tro, veksler på turer alene og søkerturer sammen med likesinnede.  

På metallsøkertur med Norges Metallsøkerforening. Foto: Per Sibe

Uansett hva du velger, så kan det være veldig nyttig å melde seg inn i en forening eller klubb for metallsøkere. Og de finnes det en del av her i landet.

I denne artikkelen vil jeg skrive om den foreningen jeg kjenner mest til og har vært medlem av i en årrekke, Norges Metallsøkerforening. Men det finnes flere andre også.

Norges Metallsøkerforening er den største og eldste foreningen for oss med metalldetektor. Foreningen ble startet i 1991 og har altså rukket å feire sin 30 årsdag og vel så det. Siden sin litt beskjedne oppstart har foreningen i dag over 800 medlemmer, og åtte lokallag spredd utover det ganske land.  Mange av medlemmene har vært med i flere tiår, så her finnes det mye erfaring.

Foreningen har også bygd opp et stort digitalt museum på internett, med over 6000 flotte funn gjort av foreningens medlemmer. Dette digitale museet har jeg skrevet om i en tidligere artikkel, så det bruker jeg ikke tid på her, men ta gjerne en tur innom og ta en titt. Det kan hende du blir der en stund. NMF har også en hjemmeside hvor du kan finne mye nyttig informasjon om foreningen, hva de driver med og hvordan bli medlem bare for å ha nevnt noe.

Og det stopper ikke der. I tillegg har de også for medlemmene et eget forum på internett og sin egen lukkede gruppe på Facebook. Begge fulle av nyttig informasjon, som for eksempel innbydelser til felles metallsøkerturer og andre tilstelninger og aktiviteter.

For disse turene alene er vel verd kontingenten, spør du meg. Med sitt store kontaktnett, gode relasjoner med myndighetene, og ikke minst en betydelig medlemsmasse over hele landet får NMF tilgang til spennende steder å metallsøke på. Og for ikke glemme det sosiale, som er en viktig del av disse turene. Det å samles til en matpause etter noen timer med søking er noe de fleste setter pris på. Her vurderes og diskuteres funn, historier fra tidligere turer blir fortalt, noen ganger så fantastiske at fiskehistorier blekner. Spennende og lærerikt.  Så populære er disse søkerturene blitt at det ofte er plassbegrensinger på antallet som kan delta.

Norges Metallsøkerforening har også som formål å ha et godt samarbeid med myndighetene og være et bindeledd mellom metallsøkere og myndighetene. Noe som har resultert i mange spennende oppdrag for de arkeologiske myndighetene. Og det har blitt ganske mange oppdrag gjennom årene. Alt for mange til å ramse opp her, men som eksempler kan det jo nevnes Slagene på Re og på Gokstad. Oppdrag for Politiet og andre offentlige etater har det også vært.  

Søking med metalldetektor 2012 på Gokstad. Foto: Per Sibe

Som medlem i NMF har du også muligheten til å søke om medlemskap i en av foreningens lokalavdelinger rundt i Norge.  Landet vårt er stort, men med åtte lokalavdelinger spredd utover bakker og berg, er det jo gode muligheter for at det er et ikke så langt fra der du har bosatt deg. Lokalavdelingene har også egne opplegg for sine medlemmer.

Norges Metallsøkerforening er også medlem av Kulturvernforbundet som er en paraply organisasjon for 31 medlemsorganisasjoner som alle jobber for å ta vare på våre kulturminner.

Så som du skjønner så er det mange gode grunner til å melde seg inn i Norges metallsøkerforening. Det er finnes sikkert mange andre gode grunner også, som jeg kan ha glemt i farten, men jeg tipper at det gir nok mening til å bli medlem på de jeg har klart å huske i farten.

Nå tenker du kanskje at det må bli veldig dyrt å være medlem i Norges Metallsøkerforening. Personlig synes jeg ikke det, men der er jo alle forskjellige selvfølgelig. Uansett så er prisen for enkeltmedlem 300 kroner per kalenderår. Og det tilbys også familiemedlemskap for 400 kroner per kalenderår. Ønsker man i tillegg å være medlem i et lokallag kan det komme en egen kontingent i tillegg, men dette er noe lokallagene styrer selv.

Uten at jeg skal mene noe om du burde melde deg inn eller ikke, så oppfordrer jeg deg allikevel til å ta en titt på hjemmesiden til Norges Metallsøkerforening og vurdere om dette kan være noe for deg. Jeg er i hvert fall vært veldig fornøyd gjennom alle de årene jeg har vært medlem.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter