Gamle bilder, en god resurs for oss med metalldetektor

av | jun 13, 2024 | Søkerturer, Tips og triks | 0 kommentarer

Selv om sommeren og sesongen for metallsøking kom tidlig i år, med sol og varmegrader over det ganske land, så vet vi jo av erfaring at det nødvendigvis ikke holder seg sånn resten av sommeren. Og før vi vet ordet av det så står vi opp til en dag som passer best til aktiviteter innendørs. Og det kan bli en veldig lang dag når både du og metalldetektoren din hadde gledet dere til en dag på det jordet du vet.

Vel, nå må jeg vel skynde meg å nevne, at mange metallsøkere ikke bryr seg om at det blåser og regner litt. Og hvor den grensen går for deg er noe du får ta stilling til selv. Bare vær sikker på at metallsøkerutstyret tåler det. Og ute på et jorde har du vel ikke noe å gjøre når det lyner.

Men tenker vi at sommerværet faktisk er såpass dårlig at du velger å innvilge metalldetektoren din en fridag, betyr ikke det at du ikke kan bruke dagen til noe som er relatert til metallsøking. Litt research for eksempel. For en ting er ganske sikkert, været vil bedre seg igjen, så hvorfor ikke bruke dagen til å finne nye lovende steder å metallsøke på.

Gamle bilder er en god resurs for nettopp dette. Det begynner jo å bli noen år siden fotografering var allment kjent og gjerne brukt til å dokumentere fritidssysler og ferieturer. Og etter at internett dukket opp er det lett å finne bilder av hvor folk samlet seg til fest og moro langt tilbake. Mange fine badeplasser har vært populære gjennom generasjoner. Og der det er mange mennesker samles er det vel ikke heller så vanskelig å tenke seg muligheten for at mye også har blitt mistet.

En del tidligere tiders badeplasser og festplasser har også blitt borte med tiden, men gamle fotografier av disse finnes ofte fortsatt. Og med det funnene også. Noe detektivarbeid må du kanskje bidra med selv for å finne ut hvor bildet er tatt og plassen er. Men det er vel noe av det morsomme med metallsøkerhobbyen. Og det kan være vel verd det.

Hvorfor ikke når været først er uegnet til tur med metalldetektoren, ta en tur til mormor og bla litt i gamle familiealbum. Ganske sikker på at hun blir begeistret for besøket, og ofte har hun vel også en hvis peiling på hvor bilder er tatt og litt historier fra området. Innbiller meg at det finnes verre måter å slå i hjel en regnfull formiddag på. Kan vel bli vinn vinn dette. Både for deg og for mormor.  Og det går like bra med, morfar, farmor, farfar eller annen slekt fra tidligere generasjoner, men det skjønte du sikkert.

En tur på biblioteket eller kommunen kan jo være et godt sted å lete etter bildespor fra gamle dager. Mange kommuner og bibliotek har gjerne et bildearkiv fra området, og spør du pent kan du sikkert også få nyttig hjelp til å finne frem. Flere har fått lagt ut gamle bilder på internett, så hør med dem.

Og mens vi først prater om internett så er vel det blitt en gullgruve for oss med metalldetektor når det kommer til tilgang på gammelt bildemateriell.  Stadig flere arkiver dukker stadig opp på skjermen min med historiske godbiter.  Det er blitt mange av disse arkivene på nettet, alt for mange til å nevne alle selvfølgelig, men prøv å google gamle bilder fra … eller historiske bilder fra … så er jeg sikker på at du får tiden til å gå til uværet gir seg, og alt ligger til rette for en tur ut med metalldetektoren igjen.

Camping i gamledager Foto lånt fra Nasjonalbilotekets nettbibliotek (under Creative Commons lisens)

Noen bildearkiv kan jeg dog nevne. Det finne selvfølgelig mange utenlandske også med bilder fra Norge, men her er noen norske.

DigitaltMuseum hvor jeg i skrivende stund forstår at de har nesten 2,5 millioner bilder i databasen. I tillegg til mye annet som artikler og medier, bare for å nevne noe.

Digitalarkivet  er også et nettsted som er vel verd å besøke.

Nasjonalbibliotekets nettbibliotek må heller ikke glemmes. Som i tillegg til flere hundretusen fotografier også har veldig mye annet som for eksempel skannede gamle bøker, aviser osv.

Mange museer og historielag har også bildearkiv lagt ut på internett. Skulle ikke forundre meg om dette også finnes for områdene der du har dine jaktområder også. På sosiale medier er det også mange grupper med historiske bilder.

En ting som er veldig viktig å huske på er at en del av det kan være restriksjoner og vilkår på hvordan du kan bruke disse bildene, med tanke på opphavsrett og den type ting. Og dette gjelder uansett hvor på internett du finner dem. Så les, og sett deg godt inn i disse så du er sikker på hva du driver med.

Avslutningsvis vil jeg dele med deg et lite bonustips. Nemlig gamle postkort. En god del av bildene på disse ble gjerne tatt på populære turiststeder som campingplasser og andre steder hvor mange mennesker var samlet. Selv har jeg samlet meg en liten samling og selv om en del ikke har noe å tilføre med tanke på metallsøking, så har de økt kunnskapen min om lokalhistorie over det ganske land.

Forsidebilde Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter