For dere som har drevet med metallsøking, og i tillegg er medlem av Norges eldste og største forening for oss med metalldetektor, nemlig Norges Metallsøkerforening, er vel det at de driver et eget museum på nett ikke noen stor nyhet. Og jeg mistenker også at veldig mange flere med interesse for kulturhistorie, arkeologi eller annen interesse for gamle ting, også har fått med seg denne skatten av et nettsted.
Om du er profesjonell, eller har interessen i form av en hobby spiller ingen rolle. Her er det fritt frem for alle å besøke, så vel som nyte alt det NMF-museet har å by på av bilder og informasjon av og om fantastiske funn som foreningens medlemmer har gjort gjennom årene.
Det som nok ikke er like sikkert er om alle vet er hvordan museet historie, fra den første ideen for i overkant av 10 år siden, til den kulturperlen den fremstår som i dag har vært.
For det er klart at når man har funnet fantastiske ting som har ligget i jorden hundrevis av år plutselig igjen ser dagens lys, grunnet at en entusiast og metalldetektoren hans befinner seg akkurat over den. Ja, da er det klart at man har lyst til å vise frem og dele denne gleden med andre. Og medlemmene i Norges metallsøkerforening er vel ikke noe unntak i så måte.
Så et ønske om et eget museum over medlemmenes funn sto høyt på ønskelista. Noe det hadde gjort i mange år.
Men nå er det sånn at norsk lov satte en effektiv stopper for dette. Alle funn av gjenstander fra før 1537 og mynter fra før 1650 er innleveringspliktige. Så løsningen ble bilder og skryting holdt på NMF sitt eget forum, men det ble liksom ikke det samme, da man ikke fikk delt dette med allmenheten. Noe måtte gjøres, men hva?
En vakker dag i det herrens år 2013 (som det heter) slo en tanke ned. Foreningens medlemmer satt jo med store mengder bilder av flotte funn. Kunnskap om funnene skortet det heller ikke på. Hvorfor ikke lage et museum på nett. Og med styret i foreningens godkjennelse og velsignelse, og med Kjell Gunnar Lien og Trygve Måleng i spissen satte vi i gang. Tonny Kluften, fra firmaet Lykke Media AS, ble kontaktet med spørsmål om de kunne sette opp et internettmuseum. Og som alltid, når det dreier seg om spesielle internettløsninger, svarte Tonny noe sånn som, Ja da, det kan vi fikse. Og litt tid senere hadde Tonny gjennomført sin magi.
Og så plutselig hadde foreningen et internettmuseum. Men det var et tomt internettmuseum. Tomme museum er ikke til mye nytte eller til glede for noen. Det var det stor enighet om. Kjell Gunnar og Trygve satte fart og begynte å fylle opp museet med bilder og tekster fra NMF sine medlemmers funn gjennom mange år. En stor oppgave, men det skremte ikke disse erfarne metallsøkerentusiastene. Sortering og utvelgelse av bilder, innhenting av informasjon, skriving av tekster og alt annet som hører med. Og den 14 januar 2014 ble de første funnene lagt inn på museet.
Men et bra museum består ikke av funn alene. Med en ide om at dette kunne bli såpass bra at det også bli en læringsplattform for skoleelever og andre, og ikke bare for de som brant for å saumfare jorder med metalldetektor. Museet trengte rett og slett litt tekster om forskjellige tidsepoker, viktige historiske årstall osv. Dette var oppgaver to andre av foreningens medlemmer tok ansvar for. Stor takk til Harald Kjelstad og Ole Christian Fjeld for flotte artikler.
Og stor takk også til foreningens medlemmer og alle andre som bidro med stort og smått for å få museet opp og fungerende den første tiden.
For sånn blir det resultater av. I dag sånn drøye ti år senere fremstår NMF-museet som noe foreningen er stolte av og får mye gode tilbakemeldinger på. Gjennom de siste ti årene har det vært mye justeringer og oppdateringer. Ikke minst på funksjonalitet og på det tekniske. Utviklingen på web- fronten har hatt, og har fortsatt, en rivende utvikling. Noe som krever mye arbeid for å holde følge. Layout og oppsett er det også jobbet mye med. Men den opprinnelige grunnstammen, og ideen bak museet ligger fast. Metalldetektorfolket er jo tross alt opptatt av å ta vare på historien.
Påfylling av stadig nye funn slutter aldri. Heldigvis kan man jo si, men den jobben særlig Kjell Gunnar og Trygve legger ned, og har lagt ned, gjennom alle disse årene, er det bare å ta av seg hatten for.
I skrivende stund ligger det ute i overkant av 6500 gjenstander og mynter på museet. Alt funnet av Norges Metallsøkerforenings medlemmer. Alle pent og oversiktlig plassert i respektive grupper og så godt beskrevet som mulig. Her er det lett å finne frem og masse kunnskap å tilegne seg.
Og dersom du tar med deg i tankene dine at funnene på museet bare er et lite utvalg av alt det som er funnet med metalldetektor. Ja da er det ganske imponerende å tenke på hvor mye som er reddet fra plogen, bevart for fremtiden, og til glede både vår og fremtidige generasjoner. Det er kulturvern i praksis det. Dersom du spør meg da.
Og uavhengig om du spør meg eller ikke, ta deg en tur innom museet til Norges Metallsøkerforening og bedøm selv. For det er vel verd turen. Det er gratis adgang og åpent døgnet rundt.
Men en liten advarsel til slutt, Besøk det når du har mye tid til overs. For når du begynner å studere alle de fantastiske funnene så er det veldig fort gjort å glemme andre ting du skulle ha gjort.
(Bildet på forsiden er av en nøkkel til vrilås fra middelalderen. Funnet av Kjell Gunnar Lien. Bilde brukt med tillatelse fra NMF-museet)
0 kommentarer