Meld deg inn i historielag for gjensidig glede og nytte

av | feb 19, 2024 | Søkerturer, Tips og triks | 0 kommentarer

Veldig mange av de som bruker fritiden, ute oppsatt med en metalldetektor, er også opptatt av historiefaget. Jada, jeg vet at dette er en påstand, men det er i hvert fall min erfaring. Jeg kjenner ganske mange metallsøkere og de aller fleste er også over gjennomsnittlig interesserte i historie. Det finnes vel noen unntak, men de er nok i et fåtall. Så er du opptatt av kombinasjonen av metallsøking og historie tipper jeg at lokalhistorie fra området du bor i henger høyt.

På sporet etter en gammel husmannsplass (Foto PerS)

Klart det er ekstra gøy for mange når man får være med på metallsøking på spennende steder med arkeologer og kanskje andre dedikerte metallsøkermennesker. Eller andre fantastiske fellessøk i regi av foreninger i inn og utland. Man ofrer gjerne en del penger på diverse bensinpumper og overnattinger da.

Men i hverdagen, med et par timer ledig og sterke søkeabstinenser, er det ofte de lokale jaktmarker som gjelder. Men hvor er de beste stedene å søke. Tja, det kommer vel litt an på hva du er opptatt av å prøve å finne minner og etterlatenskaper etter. Er det småmynter fra 1800 tallet, så er kanskje gamle danse og festplasser i nærområdet et sted å starte. Er det militær historie som interessefeltet ditt, så er det muligens andre steder hvor det var annen aktivitet under siste krig som frister mer. Dere skjønner sikkert hva jeg mener.

Uansett, med noen dyrebare ledige timer avsatt til uteaktiviteter i en ellers travel hverdag, gjelder det å være godt forberedt og kunne sin lokalhistorie.

Og det her, det kan være fantastisk nyttig å vurdere et medlemskap og engasjement i det lokale historielaget. I følge Wikipedia finnes det ca. 600 historielag her i landet, så sjansene for at det finnes et i ditt område, er ganske store. Og med nyttig mener jeg ikke bare for deg med metalldetektor, men like mye for historielaget, med tanke alt en lidenskapelig metallsøker kan tilføre laget. Det finnes sikkert mange historielag som har en metalldetektor liggende, men jeg tror nok muligens ikke alle har noen som kan bruke den til noe særlig mer enn å skru den av og på. Og skulle det allerede være noen som har den nødvendige kunnskapen, tror jeg heller ikke de har noe imot å få inn en til. Mange teorier om hvor gjenstander eller rester etter gamle husmannsplasser har befunnet seg er blitt bekreftet eller avkreftet etter noen runder med en metalldetektor og en entusiast som er god til å bruke den. Og ikke minst til gode råd når det kommer til metalldetektor og utstyr som passer for historielaget, Dersom de, etter å ha sett hva den kan finne i jordsmonnet, skulle ønske å handle inn noen til laget.

For deg som metallsøker, er det jo også mye å hente. For det første et nettverk med mennesker med samme lokalhistorisk interesse som deg selv. Kunnskap om den lokale historien er imponerende høy i lokallagene rundt omkring. I hvert fall er det min erfaring. Hvor badet de i gamle dager, hvor var det de spilte opp til dans eller spilte fotball, hvor befant snarveiene over jordene seg, eller hvor kastet man på stikka. Listen er vel til nærmet uendelig, her er det nok bare fantasien som setter grenser.

Mange historielag har også ofte et stort utvalg av lokalhistoriske bøker, kart, bilder og annet som kan tilføre deg informasjon om lokalhistorien i området. Mange gir også ut egne medlemsblad og årbøker, fylt med stoff av interesse for metalldetektoristen med interesse for lokalhistorie.

Samarbeid mellom historielag og metallsøkere kan være nyttig for begge (Foto PerS)

Og til slutt må man heller ikke glemme hvor viktig det er med gode kontaktnett. Tenk deg at du eier for eksempel en gård, og du er opptatt av gårdens historie. Hvem hadde det enklest for deg å gi tillatelse til å metallsøke på eiendommen din. En helt ukjent kar med en metallsøker som ringer på døra di og spør, eller en som du har blitt kjent med gjennom historielaget ditt, og som du vet er minst like opptatt av historie som du selv er. En som potensielt vil kunne gi din gård nyttig informasjon om gårdens historie. Jeg kan jo ikke vite hvem du hadde valgt, men jeg er veldig sikker på hvem jeg hadde valgt .

I hvert fall er min mening at de få hundrelappene du investerer i et medlemskap er vel verd pengene.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter