Leserbrev fra Øyvind Arnestad Nilsen, metallsøker med stor suksess

av | feb 23, 2024 | Funn, Leserbrev, Søking på land | 0 kommentarer

Leserinnlegg fra metallsøkere og våre kunder er alltid stas, og også, som vi har skrevet tidligere, noe vi oppfordrer til å sende inn. Så dersom du har en historie du har lyst til å dele med andre med interesse for metallsøking, så er du hjertelig velkommen til det. Vi kan ikke garantere at leserbrevet ditt kommer med her på Metallsøkerposten, men sjansene for det er ganske store. Og veldig mye større enn hvis du ikke sender inn.

Dagens leserbrev er sendt inn av Detektorist, Øyvind Arnestad Nilsen. En ivrig metallsøker som har hatt stor suksess. Med sin XP DEUS 2 metalldetektor har Øyvind gjort mange flotte funn. Så flotte at NRK lagde et innslag om han og funn av en ekstremt sjelden middelaldermynt fra 1500-tallet. Du kan se innslaget på NRK TV, avsnitt 3. Du kan også se og lese mer om Øyvinds funn på Norges Metallsøkerforening sitt digitale museum.

Det store eventyr

Etter litt over 2 år kan jeg gløtte tilbake på, en søkekarriere helt uten sidestykke! Etter lang overveielse og prøveperiode faller beslutningen på å investere i metalldetektor. Etter flere anbefalinger fra flere detektorister, ble den nye XP DEUS II valgt som min første metalldetektor. Vinteren 2022 ringer jeg inn en bestilling til Eskeland Electronics AS som er importør for XP.

Hadde nok litt moderate forhåpninger, men som eier av eget museum og stor interesse for historie og historieformidling , tenkte jeg dette kunne være en hobby etter min smak. I barndommen snakket jeg og min far ofte om at jakt med metalldetektor virket forlokkende, men den gang tillot ikke de økonomiske rammene slike investeringer. Dessverre døde min far allerede da jeg var 14 år. På mange måter føles det som om jeg realiserte den drømmen vi begge bar, i hans ånd startet jakten!

Øyvind med en Thaler sølvmynt fra 1608 funnet under NMF fellessøk høsten 2023

Et eventyr uten sidestykke

Allerede første måned hadde jeg gjort første innleveringspliktige funn, bokspenne fra middelalderen. Innen utgangen av andre måned ble ytterligere spennende funn føyet til listen. Relieffspenne, Konisk spenne, Dirhem og Søsling 1624! «Sykdommen» var et faktum, jeg var bitt av basillen!

Bucketlisten inneholdt, som mange andre sin, en rekke funn av ulik karakter. Etter hvert som månedene skred frem, kunne punkt etter punkt krysses av. Spinnehjul, middelaldermynt, middelalder nøkkel, hengesmykke vikingtid, trefliket spenne og korsfibula. Til stadighet måtte jeg spørre meg selv, hvordan var det mulig? På første fellessøk fant jeg den svært sjeldne Stephen pennyen 1145-1150! Fra en meddetektorist kom kommentaren: «Hæ? Graver du så lave signal?», sitat slutt. Jeg gravde klare signal, dels uavhengig av ID (til opplysning var ID på 41 ofte sølvpapir/folie).

Vendepunktet

Etter første søkeår hadde jeg plukket 63 sølvmynter, 9 gullringer, 11 sølvskjeer og over 15 innleveringspliktige funn. Dette måtte være en nybegynners flaks. 2023 leverer en rolig start, men funnene kommer jevnt og trutt. Tålmodig går time etter time på de mange jorder. Nye funn, nye opplevelser og ikke minst nye vennskap synes å sloss om sin rett.

Denne høsten i 2023 ble nok høydepunktet i søkekarrieren. Betalingsgull, betalingssølv og «kummelokk» (dvs. Stor sølmynt) – 1/4 Thaler 1608 på fellessøk. Det hele toppet av to norske middelaldermynter, nummer 1 på bucketlisten! Magnus Lagabøte etterfulgt av den ekstremt sjeldne Mule hviden, Interregnum, Hans Mule dobbelthvid 1523-1524. Hva kan man si, ord blir for små.

Mye av min suksess vil jeg tilskrive min DEUS II metalldetektor. Lett til vekt, kun 1 kg, slik at man kan opprettholde høy hastighet over lengre perioder. Lett å betjene med en signalseparasjon som er helt formidabel, noe som er viktig i områder med mye jern og søppel.

Etter litt over 2 år kan jeg oppsummere eventyret på følgende måte: Over 130 sølvmynter, om lag 40 innleveringspliktige funn, to førstesider i lokalavisen, 4 radioinnslag, 1 NRK TV innslag og hundrevis av timer i frisk luft.

En hobby til glede inspirasjon, i et godt og variert miljø, i kampen for å redde verdifulle brikker av vår felles kulturarv. GOD JAKT!

Stor takk til teamet på Eskeland Electronics AS for enestående service, sponsorstøtte, entusiasme og kundebehandling på forbilledlig måte.

Mine beste anbefalinger

Øyvind Arnestad Nilsen, Detektorist.

Nærbilde av 1/4 Thaler (8 skilling) fra 1608. Et av Øyvind’s mange flotte funn.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter