Leserbrev fra Øivind Moe, dyktig metallsøker og aktiv pensjonist

av | jan 16, 2024 | Funn, Leserbrev, Søking på land | 0 kommentarer

Leserinnlegg fra metallsøkere og våre kunder er alltid stas, og også, som vi har skrevet tidligere, noe vi oppfordrer til å sende oss. Så dersom du har en historie du har lyst til å dele med andre med interesse for metallsøking, så er du hjertelig velkommen til det. Vi kan ikke garantere at leserbrevet ditt kommer med her på Metallsøkerposten, men sjansene for det er ganske store. Og veldig mye større enn hvis du ikke sender inn.

Dette leserbrevet har vi mottatt fra den dyktige og meget ivrige metallsøker Øivind Moe. Som metallsøker og pensjonist kan han ofte observeres syklende Hamarområdet, på vei til et jorde for å finne spennende mynter, eller for å bistå Fylkesarkeologen i Innlandet med sin metalldetektor og kunnskap om metallsøking. Og dette er hva han skriver.

Metallsøker Øivind Moe viser stolt frem enda et flott myntfunn

Jeg er en norsk mann og pensjonist på 68 år som heter Øivind Moe og har drevet med metallsøking siden 2016. Jeg startet min karriere med en XP DEUS metalldetektor. Jeg har brukt denne frem til jeg kjøpte den nye DEUS2 metalldetektor når den kom på markedet i slutten av 2021.

Det jeg liker best med XP DEUS modellene er den lave vekten, at de er helt trådløse og at de er ekstremt gode til å plukke opp små gjenstander. DEUS2 er etter min mening ekstremt god til å finne små sølvmynter med. Og jeg tror det er få, om noen, som har funnet flere norske middelaldermynter enn meg over de siste årene. Fått mye ros fra Kulturhistorisk museum for det. Opp gjennom årene har jeg vært med fylkesarkeologen i Innlandet på over 10 små og store arkeologiske undersøkelser noe som har vært veldig lærerikt for meg. 

Søker rundt Hamar, en by i Innlandet i Norge. Sykler rundt med metalldetektoren og søker. Har tidligere år søkt på et jorde med DEUS hvor jeg gjorde enkelte funn fra vikingtid og oppover. Trodde ikke det skulle være mye mer å finne der, men ga jordet en ny sjanse med DEUS2 etter at det var pløyd dypt. Og da begynte det å komme funn. Ble  helt sjokkert. Fem mynter, smeltet gull og mange gjenstander fra folkevandringstid og oppover

Litt av Øivinds funn

Otto I-III 936-1002 (tysk)

Edward the confessor penny 1056-1059 (engelsk)

Olav Kyrre penning 1067-1093 (norsk)

Magnus Lagabøte penning 1275-1279 (norsk)

Christoffer av Bayern 1440-1448 Hvid (dansk).

1,9 g smeltet gull.

For et jorde og for en detektor. Og jeg som trodde det ikke var mer å finne der.

Og til slutt må jeg jo nevne at Norges Metallsøkerforening med 700 medlemmer har en årlig konkurranse Sølvkampen, som går ut å finne flest sølvmynter. De gis poeng ut fra valør, alder og sjeldenhet. I sølvkampen 2023 ble de fire første plassene besatt av detektorister som brukte DEUS2 metalldetektor. Undertegnede fikk andreplass. Dette viser vel tydelig DEUS2 sin gode evne til lokalisere sølvmynter i forhold til andre metalldetektorer.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter