Det går fint å metallsøke om vinteren også

av | jan 24, 2024 | Søkerturer, Søking i vann | 0 kommentarer

For de fleste metallsøkere er nok vintersesongen mer en tid for research, rengjøring av funn og planlegging av neste sesong enn aktiv metallsøking. I hvert fall dersom du skal søke i Norge. Eller, dersom det skulle slumpe til å bli en usedvanlig varm vinter, uten snø og tele. Men det er vel vanskelig å satse på vil skje. I hvert fall sliter jeg med det, her jeg sitter og skriver dette med minusgrader på gradestokken utenfor skriverommet mitt, og med parkeringsplassen dekket av snø og is.

Selvfølgelig kan en metallsøker, med søkeabstinenser, få tilfredsstilt behovene sine også på vinterstid. Men da er nok en tur til det sydlige utland å anbefale. Og er du en av de som synes det er en god ide, så husk å sjekke lovverket og regler i landet du har tenkt å metallsøke i. Og gjør det gjerne før du bestiller flybilletten.

Men, nå var det ikke metallsøking i landflyktighet jeg skulle skrive om. Nei, dette innlegget skulle være om det er mulig å søke i Norge vinterstid. Og i store deler av kongeriket er det faktisk fullt mulig.

 Nemlig i sjøen (dersom den er isfri). Og la meg tilstå med en gang, Jeg dykker ikke, jeg kommer ikke til å begynne med det heller, og jeg har absolutt ingen peiling på dykking. Men, for noen år siden, den gang da jeg fremdeles fremsto som relativt ung, og i overkant ivrig, fylte jeg deler av vinterens fritid med å metallsøke i sjøen.

Det går fint å søke i sjøen om vinteren Foto: Per Sibe

Og jeg synes at det var en fantastisk måte å bruke fritid på. Nøt folketomme strender, klart vann, vakker natur og stillheten. Rene skjære terapien det gitt. Og det å komme hjem igjen etter en sånn dag, slå seg ned ved peisen med litt varm mat, ferske minner og kanskje litt i funnposen, var heller ikke å forakte.

 Men, og dette er viktig. Uansett hvor deilig du synes det er med en tur alene, så ta alltid med en venn på sånne søkerturer. Skulle du skli og dette i sjøen vintertid, har du et kjempeproblem, og i stort behov for den hjelpen du kan få. En vadebukse fylt med sjøvann nær frysepunktet er ikke til å kimse av, selv på veldig grunt vann

Og det er en del utstyr du bør investere i dersom om du har planer om å ta opp denne delen av metallsøkerhobbyen. En god detektor laget for bruk i sjø er noe som sier seg selv at du må ha. Og den bør absolutt være beregnet for bruk i saltvann (veldig få innlandsvann som ikke er islagt på denne årstiden sist jeg sjekket i hvert fall). Det finnes mange merker av undervannssøkere, og de er relativt kostbare, så trøsten får være at de fungerer veldig bra i sommerhalvåret også. Selv brukte jeg i hovedsak en Fisher CZ 21 Quicksilver metalldetektor, og var, og er, veldig fornøyd med den.

Har hørt bra og lovende ting om den nye XP Deus 2 metalldetektor, som skal være meget god både på land og i vann (med påmontert antenne for bruk under vann). Men denne har jeg ikke prøvd, så det er ikke så mye mer jeg kan si om den.

Men det er ikke så voldsom vits med gode funnsignaler fra dypet om det ikke er mulig å få opp funnene. Et godt og solid scoop med lang arm et must. For de uinnvidde så er dette en kurv/sylinder til å grave i bunnen med, etter at du har fått et lovende signal. Den har mange små hull som sand og sjøvann renner ut av, mens du løfter opp scoopet. Litt vanskelig å forklare teknikken, men jeg lagde for mange år siden en liten bruksanvisning /video som du kan se om denne formen for metallsøking generelt og Fisher cz21 metalldetektor spesielt dersom det skulle være av interesse .

Et kraftig scoop er nødvendig når du søker i vann Foto Per Sibe

Vadebukse eller aller helst en tørrdrakt med tilhørende vanntette hansker, sko osv. er helt klart nødvendig. Jeg var heldig og få tak i en brukt tørrdrakt til fornuftig pris. At den i tillegg var i størrelse som passet min noe pæreformede kropp var enda mer heldig, så da fikk jeg heller leve med blåfargen på den, og kommentarer og sammenligninger med blåbær.

En bag med tørt og varmt tøy, termos og en matpakke hører også med på turen.

Fikk også med mye god hjelp fra en fingernem venn til å lage en liten flåte lagd av en plastkasse med påsatt netting der bunnen var fjernet. Noen gamle pontonger og et tau og vipps så hadde jeg en liten flåte å dra med meg, og som jeg kunne tømme scoopet i, og på den måten sparte mye tid og vasking.

For de som orker å se mer video, så var jeg og min gode venn Gary Brun fra Hoard Hunters, på et lite undervannssøk for en del år siden og det ble filmet litt, på moro. Og vi hadde det såpass moro at Gary satte sammen en liten video fra denne metallsøkerturen. Var ikke på vinteren og mye tull og vas, men hyggelig som alltid og enda en fin tur kunne logges. Og du kan se litt mer om utstyret vi brukte på denne turen.

Så muligens er ikke denne formen for metallsøking, noe som passer for alle, men de gir utvilsomt en ekstra dimensjon til naturopplevelsene, og utvider søkersesongen betraktelig.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter