Teknetics Eurotek metalldetektor

av | des 9, 2014 | Anmeldelser | 0 kommentarer

Teknetcis Eurotek Metalldetektor. (Bilde detektor.no)

Teknetics Eurotek metalldetektor (fra detektor.no)

Kan denne være noe tess? Det var den første tanken som for gjennom mitt hode da jeg fikk et eksemplar av Eurotek metalldetektor for test fra den norske importøren for en liten stund siden. Vet jo at det selges en del billige metallsøkere, men i min bok er de fleste av  disse ikke noe særlig tess til noe som helst. På den annen side så er jo Teknetics eid av First Texas Products, et firma som produserer de, etter min erfaring, veldig gode metallsøkerne fra Fisher, så derfor hadde jeg et håp om en viss kvalitet til tross for den lave prisen. For meg blir det naturlig å sammenlikne med Fisher F2, en bestselger for nybegynnere som dog er 600 kroner dyrere, men som jeg personlig har hatt mye glede av. Og som jeg tidligere har omtalt her på Metallsøkerposten.

Vel, hva synes jeg så om Teknetics Eurotek. La meg først si at grunnet norske værforhold og frossen bakke så ble testen noe amputert. Det sagt, så startet jeg som så ofte før med en runde på nettet for å sjekke hva andre synes. Ble faktisk overrasket over så mange gode tilbakemeldinger. Det lovet jo godt.

Så var det tid for å åpne esken. Liten tvil om at denne søkeren var inspirert av Fisher sine søkerne. Faktisk synes jeg designet er hakket penere enn Fisher F2. Kontrollhuset i en pen grønnfarge som gikk over i svart. Stort og oversiktlig display og det samme var betjeningsknappene. Skulle jeg ønsket noe mer så måtte det være bakgrunnsbelysning i displayet. Dog ikke noen stor sak.

Å sette den sammen var en smal sak og veldig likt Fisher sine søkere. Byggmessig ga den meg et inntrykk av kvalitet. Ikke noe slakk å spore. Justeringsmessig for tilpassing av lengden imponerte den. Selv er jeg ca 180 cm høy og den passet min høyde veldig bra. Ved å trekke den ut ennå et hakk så kunne jeg faktisk vært ennå høyere også. Andre veien så kan den forkortes ned til å passe en 9-10 åring. Med det 8 tommers vanntette søkerhodet veier den bare 1,1 kg. Alt dette gjør at det er en utmerket begynnersøker for hele familien. Stor pluss!

Men det er jo ytelsen som først og fremst teller selvfølgelig. Et 9-volts batteri sørger for mange timers drift og er lett å skifte. Har ikke fått testet hvor mange timers drift ennå, men i følge produsenten skal det holde til 20-25 timer søking og jeg har ingen grunn til å tvile på det. Eurotek har mulighet til å justere diskriminasjon og følsomhet/sensitivitet som er de to viktigste grunninnstillingene på enhver metalldetektor. Displayet viser konduktivtiviteten til metallobjekter fra en skala fra 0 til 99. Dette gjør det lettere å identifisere mynter og edelmetall og kalles numerisk ID. Svært uvanlig for en metalldetektor i denne prisklassen.

Et lett trykk på på/av knappen og den startet problemfritt opp. Ved siden av startknappen er det tre knapper som regulerer resten. En menyknapp for å velge funksjon og en minusknapp og en plussknapp for å justere verdi opp eller ned. Veldig enkelt og veldig greit. Et trykk på menyknappen og så er du der du kan justere sensitiviteten. I displayet kommer ordet SENS frem og tallet 7 som er standardinnstillingen fra fabrikk. Så er det bare å justere seg opp eller ned mellom 1 og 10, etter hvor mye følsomhet man vil ha. Et trykk til på menyknappen, og så er man over i innstillingen for diskriminering hvor man på samme måte kan justere fra 0 til 99. Objekter med konduktivitet lavere enn denne innstillingen vil bli diskriminert. Standardinnstillingen fra fabrikk er 0 som betyr at diskrimineringen er av og at alle metallobjekter vil gi utslag. Holder du plussknappen eller minusknappen inne teller den opp og ned ille fort. Noe jeg likte godt. Langtekkelig hvis man f. eks. vil til 50 og må trykke 50 ganger. Man kan enkelt endre standardinnstillingene for sensitivitet og diskriminasjon som detektoren vil starte opp med. Det er også enkelt å stille den tilbake til fabrikkinnstillingene for sensitivitet og diskriminasjon.

Flere innstillinger enn dette er det ikke. Personlig skulle jeg ønske at den hadde en knapp for finlokalisering/pinpoint. Derimot så har storbroren Eurotek Pro dette og en del annet som Eurotek ikke har, men den koster jo litt mer da (gleder meg til å teste den). Ellers er det jo greit med få innstillinger å forholde seg til, spesielt om man er nybegynner.

Så er det selve søkinga da. Som tidligere skrevet så gjorde frossen bakke at jeg ikke helt fikk testet dybden. Produsenten oppgir at en mynt skal kunne nås på opptil 20 cm. En enkel test fortalte meg at det kan nok stemme.  Tallene varierer fra 1 til 99. 1-39 varsler om jern, mens sølvringen min ga utslag på rundt 90. Et kronestykke ga meg et fast utslag på 54, en tikrone 64 osv. Så er det bare å diskriminere i vei, alt etter hva man ønsker å få signal på. To forskjellige toner forteller også mye nyttig. Lavere variabel tonesignal under ID 80 og en høy tone fra ID 80 og oppover. Igjen, veldig enkelt og greit.

Et par andre nyttige detaljer som jeg likte befinner seg også i displayet. To søyler som henholdsvis viser estimert dybde og estimert batterilevetid. Nyttige ting begge deler. Usedvanlig kjedelig å gå tom for batteri midt i en ellers fin metallsøkerdag. Tilkoblingsmulighet for hodetelefoner finnes også selvfølgelig, så foreutenom at den er beregnet for hodetelefoner med 1/4 toms plugg, sier jeg ikke noe mer om den.

Hva blir så konklusjonen min på Teknetics Eurotek. Selv om jeg ikke har fått prøvd den skikkelig i marka så er jeg så langt positivt overrasket. Igjen med tanke på pris og hvor enkel den er å bruke. Som en metallsøkerentusiast med noen års erfaring ville den helt klart ikke vært mitt førstevalg. Jeg ville savne ytelsen og innstillingsmulighetene til mer avanserte metalldetektorer, men de befinner seg jo også i den andre enden av prisskalaen da. Men som en første investering for en som vil komme igang med denne hobbyen, virker den veldig lovende.  Med en pris på 1790 kroner så burde den absolutt være interessant for de som har lyst til å prøve seg litt forsiktig med metallsøking.

Og jeg vil ikke bli det minste overrasket hvis jeg får høre at denne metalldetektoren finner veien under et juletre eller to.

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter