Metallsøkere på tur

av | mai 7, 2011 | Søkerturer | 1 kommentar

Tiden flyr for en stakkars metallsøker. Alt for mange prosjekter og alt for korte døgn. Masse å gjøre og arbeid ved siden av. Torsdag for eksempel var jeg med gjengen på Eskeland Electronics, for å lage litt film om bruk av metalldetektor. Denne delen ble om Fisher F2 metalldetektor og videoen kan du se her.

Men det var jo ikke det jeg skulle fortelle om i dag. For i dag skal, og vil jeg fortelle om en nydelig plass der oppe i skogen, som forrige lørdag ble omgjort til en festplass for de flotte medlemmene i Norges Metallsøkerforening.

En idyllisk husmannsplass som vårt kjære medlem Bjørn har sine aner fra. Bjørn har forsket på denne plassens historie i årevis og nå ba han med hele gjengen på en fin metallsøkerdag. Og det var jo kjekt må vite. Når han i tillegg kunne friste oss med at Karl den tolvte og syv tusen av hans soldater (Karl den tolvte sine altså, ikke Bjørn sine) hadde befunnet seg i området en gang lenge før min tid, ville ikke interessen noen ende ta. Og Bjørn hadde ennå mer på lager, tillatelser og pent vær var også ordnet nemlig.

Og denne mannen holdt ord må vite. Personlig våknet jeg til årets hittil mest solfylte dag. Som medlem av styret i Norges Metallsøkerforbund var jeg også en del av arrangørlaget denne dagen, med tilleggsansvar for fotografering. Så tankene mine var fylt med å ikke glemme noe av det jeg måtte ha med av utstyr.  Og det var ikke helt snaut. Så mens utstyret ble fylt fra tankene mine og over i bilen, og øret ble fylt med telefonpåminnelser frem og tilbake fra resten av arrangørstaben, kokte kaffen seg ferdig og Harald dukket opp for å sitte på.

En liten stopp senere for bunkring av nødvendige overlevelseremedier, var vi fremme på dagens oppmøteplass. Turgeneral Bjørn var allerede godt i gang med opphenging av nødvendig informasjon. Tror du det kommer mange, spurte turgeneralen. Ja det tror jeg i dette været, svarte jeg, mens jeg kjente solstrålene varmet en skallet isse.

Og jeg fikk rett. Snart rullet det inn biler med glade metalldetektorister. Fra fjern og nær kom de. Noen hadde kjørt langt. Veldig langt.

Litt parkeringsorganisering senere, var det tid for å hilse på gamle metallsøkervenner og ikke minst nye. Mennesker du har diskutert med på forum, lesere av Metallsøkerposten og snakket med på telefon. Og nå får du møte dem live. Helt topp. Til og med metallsøkerbloggkollega  Terje Olsen hadde tatt turen helt fra Elverum. Terje, topp å endelig få møte deg, og til dere som leser dette besøk Terjes blogg om metallsøking.

Etter hvert som folk ble ferdige med å strømme på og den verste gjensynsgleden hadde roet seg noe, dro turgeneralen i gang foredrag om stedets historie. Det er gutten sin som er fylt med kunnskap det tenker jeg. At en meget hyggelig grunneier supplerte gjorde også sitt til at vi snart var proppfulle av kunnskap.

Dagens søkerjorder lå en utmarsj unna  parkeringsplassen, og det var bare plass til en bil der inne. Med reaksjonsevne som en vareheis stilte jeg umiddelbart bilen min til disposisjon. Varerom og firehjulstrekk var argumenter som holdt. Bilen min ble raskt fylt med utstyr og tre latsabber som ikke orket å gå. Her skal jeg ikke nevne navn,PK, Severin og Harald, og så trillet vi avgårde på norske skogsbilveier. Var ikke kommet langt i trillingen før veien var  sperret av en traktor. Gjør ikke noe, erklærte PK fra baksetet, jeg vet om en annen vei. Og den tok vi. Fikk opplevd litt mere norsk natur før vi var tilbake nøyaktig der hvor traktoren hadde sperret veien sist. Noe den forøvrig fortsatt gjorde. Heldigvis hadde ikke PK flere gode forslag, så da fikk firehjulstrekken vise hva den dugde til.

Og det gjorde den. Så bra gjorde den det, at ikke lenge etter kunne vi opprette basecamp, mens vi beundret varme marsjmerkedeltagere som kom ramlende ut av skogen og ned på jordet.

Varme utmarsjer er dog ingen hindring for glade NMFere. Snart var jordet fylt av trettitre glade  metalldetektorister og to huggormer som nok ikke var så glade, de forsvant nemlig med fornærmede ansiktsutrykk i en voldsom fart. Men de trettitre andre var veldig glade. Søkergleden var til å ta og føle på.

De første funnene kom raskt. Et vektlodd og restene av en gammel kikkert. De nevnte rester kan i teorien godt ha tilhørt Karl den tolvte. Kanskje det var grunnen til at han ikke så den litt skjebnevange knappen ved en noe senere anledning. Vel, dine fantasier er like frie som mine.

Men, la oss spole frem noen hundre år igjen.  Du verden å folk koste seg. Det peip fra metallsøkere over hele jordet, som villig ga fra seg knapper, mynter, vektlodd og mange andre flotte funn. I grunn greit at vi ikke samler på fornøyde smil, for det hadde vi ikke hatt plass til denne dagen.

Felles lunsj ble det også. Det sosiale er viktig i Norges Metallsøkerforening. Matpakker, nesten sanne historier, latter og fine funn ble blandet sammen i en skjønn smørje. Dette var jammen en topp dag uttalte PK mens han lot matpakka til Trygve gli ned på høykant. Helt enig, sa Harald, mens han avsluttet matpakka mi.

En anselig mengde tomme kaffetermoser senere, og søket var i gang igjen. Mere smil, funn, solskinn og alt annet som hører en drømmedag til la seg igjen over området. Innleveringspliktige funn var det dårlig med, men ved mistanke ble GPS koordinater tatt og to funn er allerede levert inn til arkeologiske myndigheter.  En øks og en ørnefigur. Om de var så gamle at de er innleveringspliktige er vel tvilsomt, men for sikkerhets skyld lar vi fagfolket avgjøre det.

Det eneste negative med slike dager er jo at de tar slutt, og så også denne. Motvillig forlot menneskene området etter en fantastisk dag.

Men fortvil ikke, i morgen er det klart for en ny tur. Førti metallsøkere og tre av verdens hyggeligste arkeologer skal da sammen lage en ny flott metallsøkerdag.

Om jeg gleder meg?

Det finnes tydeligvis dumme spørsmål………..

Ps. I og med at jeg koser meg med å ta bilder har jeg laget meg en liten fotoblogg. Har egentlig ikke noen planer med den, annet enn å prøve litt forskjellig innen fotografering. Den er ikke viet metallsøking, men det kan vel hende at det dukker opp noen bilder rundt dette temaet der også. Du finner den her

Turgeneral Bjørn

En fanatstisk dag

Lunsj på jordet

Lunsj på jordet

Den flotte ørnen

Den flotte ørnen

1 kommentar

  1. Terje Olsen

    Bra skrevet som vanlig!
    Filmene om Fisher F2 var kjempebra laget. klapp klapp 🙂 Bildebloggen din er også kjempe bra. Du tar mange flotte bilder. Stå på videre. Gleder meg til å se mer bilder.

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter