Deilig å være metallsøker i Danmark

av | sep 16, 2010 | Søkerturer | 13 kommentarer

Ja, så er en lykkelig metallsøker tilbake fra Danmark da. Det vil si det var jeg jo allerede på søndag, men trengte noen dager til å fordøye alle inntrykk fra en fantastisk tur. Det rare er jo at det ble så mange inntrykk og så mye som skjedde, at jeg kjenner jeg sliter litt med teflonhjernen min, her jeg sitter og prøver å skrive noe. Men jeg får gjøre et forsøk.

Avsluttet vel forrige innlegg med at Pk sto utenfor rommet mitt, med kald drikke, å banket på. Og da var jeg ikke sen med å åpne. Kald drikke er alltid en god døråpner må vite.

Litt kald drikke senere og vi var på vei til den sosiale samlingsplassen med stedets hyggelige taxisjåfør. Og der ble vi møtt av store horder danske og norske metallsøkerkollegaer. Store mengder mat var det også. Kveldens meny var sildemad og smørbrødmende. Gikk litt surr for meg her, men godt var det. Veldig godt var det. Vi spiste, drakk, så på dagens funn og diskuterte metallsøking i det vide og brede. Et interessant foredrag ble det også. Nye bekjentskaper og oppfrisking av gamle fikk jeg også tid til, før jeg fikk en herlig spasertur i den klare høstnatten tilbake til hotellet, i følge med Arild og Mette. Fint å gå slik og prate i en dansk nattestille by, se utover havet, mens fyret lyser det opp med jevne mellomrom. Litt trolsk liksom.

Lørdagsmorgen var hard. Avreisen til dagens søkerjorder var satt til klokka åtte, og det gikk jo ikke. Det sørget en skikkelig dansk frokost for. Du verden så godt det smakte. Rakk vel to frokoster tror jeg. Måtte jo ha noe å gjøre mens damen lagde ferdig enorme matpakker til oss. Men til slutt satt vi da i bilene med kurs for dagens oppmøtested.

Ingen å møte der. De hadde nemlig reist alt. Fikk da ordnet oss en adresse etter litt telefonering, og en god del leting etterpå fant vi jordet de var på. Akkurat i passe tid til at de skulle videre. Så da dro vi videre også. I og med at vi var i Danmark var det ikke så mye oppover og nedover, men bortover, bortover, og bortover bar det. Noen mil faktisk bar det bortover før vi kom frem til neste jorde. Men nå var søkertrangen stor, så det tok ikke lang tid før metalldetektorene var klargjort og vi forsvant i alle retninger utover jordene.

Tok ikke lang tid før regnet startet opp heller. Begynte sånn litt forsiktig, omentrent samtidig som jeg begynte å grave opp litt søppel. Litt mer søppel og litt mere regn.

 Hadde akkurat bestemt meg for å rusle ned til bilen for påføring av regntøy, da jeg hørte Hugo ropte litt unna meg at han hadde funnet en bit (klipp) av en dirhem. En dirhem er en arabisk mynt fra syv-åttehundretallet og noe av det råeste og sjeldneste man kan finne. Følger mye ære med et slikt funn, så jeg jogget over for å misunne, beundre og gratulere han med funnet. Tenk en dag å finne en sånn tenkte jeg da jeg var ferdig med å misunne, beundre og gratulere han.

Hadde ikke kommet mange meterne unna han før det nydeligste sølvsignal fylte øregangene mine. Snudde meg og ropte over til Hugo at her var det nok en til. Og det var det. En nydelig bit av en arabisk dirhem smilte mot meg gjennom gjørme og regn. Gjett om jeg var glad da. Folk strømmet til for å gratulere. A dream come true.

Kunne det være to biter på et område, kunne det lett være flere, så for Hugo og meg fikk det stadig økende regnværet, bare være økende regnvær. Vi begynte å sirkle i området i håp om å finne flere. Men det fant vi ikke. Og til slutt hadde vinden og regnet nådd slike høyder at vi bestemte oss for å returnere bilene for påføring av riktigere bekledning.

Og ved bilen traff jeg Ronny og en meget fornøyd Marianne. Hun hadde funnet en flott borgerkrigsmynt fra trettenhundretallet, og hadde all grunn til å smile i regnet. Satte meg inn i bilen sammen med dem og matpakka mi.

 Lurte litt på hvordan det gikk med PK i regnværet. Han så jeg nemlig at befant forferdelig langt unna bilen. Var faktisk bare en prikk langt der borte på jordet. En riktig våt prikk var han. Ringte bort til han for å spørre om han hadde funnet noe.

Blob blob svarte det i den andre enden. Og så var det enda mere blobbing, men jeg forstod at han hadde funnet en borgerkrigsmynt han også, og at han spurte om jeg hadde funnet noe. Ja, du kan i hvert fall ønske meg velkommen i dirhemklubben svarte jeg (PK er nemlig medlem der). Det ble helt stille i den andre enden. Hallo ropte jeg inn i røret, litt redd for at mannen hadde druknet. Kan du høre meg? Du juger, hørte jeg fra PK. Neida, Hugo og jeg har funnet hver vår. Er ikke i form til å bli kødda med akkurat nå, svarte gullfisken på jordet.

Til slutt fikk jeg da overbevist han og PK er mann nok til å gratulere, selv om han måtte ta med: Velkommen etter.

 Gjorde meg ferdig med den siste brødskiva  med regnvann på,og beveget meg ut i stormen igjen, etter å ha fått på meg full regnhyre. Og det vil jeg bare ha sagt. Det er ikke særlig behaglig å ha full regnhyre utenpå gjennombløtt tøy. Hadde for sikkerhets skyld tatt med meg masse tørt skiftetøy til Danmark, men det lå elegant igjen på hotellet.  Så lite behagelig var det faktisk, at et par timer, noen knapper og en nyere mynt senere, orket jeg ikke mere. Fant tilbake til bilen, videre til hotellet, så dusjen og tørt tøy. Og så sovnet jeg.

Men historien fra kvelden før gjentok seg. Våknet en times tid etterpå at PK, og et knippe kald drikke, igjen hamret på døren. Og heller ikke denne gangen var jeg sen å be. Etter hvert fant stadig flere veien til rommet mitt, og det var en bra gjeng av oss som skremte opp byens taxisjåfør, for å kjøre oss opp til kveldens festligheter.

Festligheter ble det. Etter å ha levert fra seg og fått registrert dagens innleveringspliktige funn, stod det kjøtt og salater på menyen. Men det var jo så mye mer enn det. Flere forskjellige typer kjøtt. Potetretter i alle varianter. Bakverk. Grønnsaker. sauser. You name it. Og masse kald drikke til da-så klart.

Så var det premieutdeling for de beste funnene. Og jaggu fikk ikke både Hugo og jeg premie for dirhemene våre. Stas. Og mange andre funn ble også premiert. Virkelig morsomt å beundre alt det fine som hadde blitt funnet disse dagene. Mynter i alle varianter, fibular, beltespenner og masse annet fra tidsepoken 170 e.Kr og frem til i dag. Til og med toppen av en dolk fra vikingtiden hadde blitt gravd opp. Den stakk vel også av med premien for beste funn så vidt jeg husker. Gratulerer med et fantastisk funn Erik.

Sosialisering er viktig ved slike sammenkomster. Så dermed sosialiserte vi oss alt vi kunne til det var på tide å finne senga og hotellet sitt. Det gikk greit og dermed reiste jeg sovende og smilende inn i de små timer.

Timeplanen min og fergeselskapets rutetabell tillot dessverre ikke noe metallsøking på meg, søndag. Etter en deilig frokost på hotellet, som innholdt til å med varme wienerbrød, var det bare å sette kurs for båten.

Hadde en veldig god følelse inne i meg der jeg stod på dekk og så Danmark forsvinne i det fjerne. Stor takk til Thy og Mors Detektorforening,og danske, svenske og norske metallsøkerkollegaer for en fantastisk helg. Dere er alle en flotte mennesker.

Gleder meg allerede til neste år.

Dirhemfunn
Store områder å metallsøke på

13 Kommentarer

 1. www.Detektor.no

  Herlig historie Per, skulle ønske jeg var med! Gratulerer nok en gang med din inntreden i dihrem-klubben. Håper jeg en vakker dag trer inn der jeg også. For ikke å snakke om gullmynt-klubben, 24-skillingklubben, diamantring-klubben og vikingskatt-klubben.

 2. Per S

  Takk for det Severin, men du glemte romermyntklubben, og der er jeg jo medlem 😀

 3. Royt

  Vikingskatt-klubben?
  Det jobbes hardt med saken.Mye slit og lite gull.
  Eller som folk flest sier:Mye skryt og bare tull.

 4. www.Detektor.no

  Jeg glemte også brakteat-klubben, som CA nå er blitt medlem av. Spennende å høre hva myntkabinettet sier til den sjeldenheten.

 5. Royt

  Discovery channel i morgen kveld Søndag 19 Sept. kl.22.00
  om det store metallsøkerfunnet til Terry Herbert fra Sept.2009
  Salget av metallsøkere økte med 300% i England etter at den fantastiske skatten av gull og edelstener ble kjent.

 6. Per S

  Takk for info Royt. Da vet jeg at jeg befinner meg foran TV klokka 22 i morgen kveld 🙂

 7. royt

  OBS!!!
  Kom visst i skade for å oppgi feil kanal.
  National Geografic Channel i kveld Søndag skal det være.
  Beklager så meget.

 8. DiggingNorway

  tror jeg blir med neste år jeg! da er skolen ferdig og jeg har tid i bøtter og spann! Gratulerer så mye med araberen, eller «shokran» som man sier på arabisk…

 9. Arild Braathen

  Dette var interessant lesestoff.
  Du er en glimrende skribent Per.
  Gratulerer igjen med din Dihrem.

 10. asbjørn

  Det her var bra skrivi,og grattis med dirhem !

 11. Per S

  Takk skal dere ha Asbjørn,Arild og Digging Norway. Man prøver så godt man kan 🙂

 12. Per Kristian Bjor

  Takk for en fin tur, Per….og velkommen ETTER.:)

 13. Per S

  Takk i like måte PK. Sent men godt 🙂

Trackback/Tilbaketråkk

 1. Årets funn 2010 med metallsøker | Metallsøkerposten - [...] ut de tre beste funnene jeg , etter egen mening, hadde gjort i 2010. Den romerske denaren, Den arabiske…

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter