Medaljen hans Martin

av | aug 9, 2010 | Tips og triks | 2 kommentarer

Å bruke Metallsøkerposten til å få svar på ID av funn når man er metallsøker, kan hende ikke er så dumt. Ikke fordi redaktøren, nemlig meg, er så smart. Men fordi Metallsøkerpostens lesere er det. Og det er jeg i det minste smart nok til å forstå.  I går fikk jeg nemlig en mail fra Aleksander.

Aleksander hadde satt seg ned og funnet ut av medaljen/amuletten til Martin. Dere husker sikkert spørsmålet om den. Hvis ikke, finner dere den artikkelen her. Aleksander kom til og med mye tilleggsinformasjon.

Her er mailen fra Aleksander

Medaljongen som Martin fant er et suvenir fra år 1924, da det ble avduket et minneskors på vetaheugen på grunn av 900 års jubileeum for kristenretten. Den som sto for avdukningen var HM Kong Haakon 7.

I gamle dagar tende dei bål på fjell og høge haugar for å varsla når det kom «ufredsmenn». På Moster var det truleg på Vetahaugen bygdefolket tende bål i slike tilfelle. Steinkrossen som står på Vetahaugen i dag vart reist i 1924 av Moster Mållag på 900-års jubileet for Kristenretten, og krossen vart avduka av HM Kong Haakon 7.

Den markante Vetahaugen er og kjend for ei anna historie, som kanskje er eit av dei orginale eventyra frå Bømlo, fortald av Birger Røksund;

Hunden til Olav den heilage

Då Olav den heilage var på Moster og sette ting i 1024, hadde han med seg hunden sin, Vige. Og hunden han for no og kikka alle stader, og vaste seg vekk. Då kongen så skulle heim, så fann han ikkje hunden att. No er det eit hol i Vetahaugen, og der hadde hunden rota seg inn. Det holet har ingen vore til endes på, for det er så trongt når du kjem ned gjennom. Eldste bror min snakka om det at det var liksom eit Trekantsamband, for hunden kom seg fram og kom opp på Valestrand, han. Då hadde han ikkje hår på kroppen, så det har vore trongt. Då han kom ut, var kongen faren ut fjorden på skipet sitt, så det nytta ikkje å prøva å nå han igjen. Hunden vart difor verande der på Valestrand, men dei høyrde ylinga av han. Seinare har dei kalla han Ylarbrand. Men det er no noko dei har lagt på han no i siste åra, trur eg.

Mvh
Aleksander Auset Bækkelund

Flott funnet ut Aleksander. Og jeg tipper Martin blir fornøyd også. Takk skal du ha. Sånne lesere vil gamle Metallsøkerposten ha. Og du er selvfølgelig med i trekkingen av neste filmpremie.

Og så var det knappen hans Roy da.  Anyone…..?

2 Kommentarer

  1. Martin

    JØSS !!!!!
    Tusen takk for infoen Aleksander og seff takk til deg og Per .
    Kjekt at så mangen flinke folk leser metalsøkerposten .

  2. Per S

    Takk selv Martin

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter