ID på knapp?

av | aug 6, 2010 | Funn | 4 kommentarer

Knapper er noe man ofte finner når man er ute å metallsøker. Er liksom ikke en søkerdag uten en knapp. Jeg liker å finne knapper. Særlig de gamle. De er liksom en skikkelig ting. Og det er mye i historie i en knapp.  Da snakker jeg ikke om badestrendenes  moderne overknapping( hey-nytt ord), men de man finner på jorder og andre steder. Og noen ganger dukker det opp en virkelig gammel en.

En av Metallsøkerpostens lesere, Roy Trulssen fra Lærdal har funnet en sånn. Roy vil gjerne finne ut mer om denne spennende knappen, og har sendt en mail til Metallsøkerposten. Han har faktisk sendt to mailer, som jeg har tatt meg den frihet å klippe og lime sammen til en:

Hei!

Jeg har funnet en knapp som jeg har problem å finne ut av. Den ble funnet i en prøvesjakt på Bjørkum Lærdal. Dette var etter at arkeologene hadde avsluttet utgravingen av vikinghandelsplassen her. Knappen er sikkert ikke så gammel, men jeg tipper på 1300-1500 tallet. Har noen fagbøker fra England om knapper og spenner og det som ligner mest er nevnte tidsperiode. Bjørkum ligger midt i den gamle (og nye)ferdselsåren mellom øst ogvestlandet,så her har mye forskjellig folk reist forbi, opp gjennomtidene. Kanskje en prest eller annen geistlig person har mistet dennepå sin reise forbi her?

Knappen er forøvrig levert inn til Bergen Museum Ingen der kunne si noe mer om motivet og dets betydning. Funnet ble gjort med min gode gamle Fisher 1266x som ble kjøpt ny i 1995. Så jeg har jo holdt på en stund

Jeg fikk være med arkeologeneog søke i området under utgravingen høsten 2009  Fant litt forskjellige jerngjenstander og to bronseringer. Veldig inspirerende arbeid. .

 Faktisk så inspirerende at jeg har investert i mer søkeutstyr i vinter som var. Har laga en del forskjellig graveredskap selv i rustfritt stål, men savner en lett liten spade som jeg ser flere i England bruker på diverse Youtube snutter. Den heter Draper mini Shovel 28″long lightweight og er med glassfiberskaft.Mer skånsom mot håndleddet med vanlig spadehåndtak enn et rett opp håndtak. Hvorfor har ingen norske forhandlere denne spaden i sitt sortiment?

mvh

Royt

Flott funn Roy. Gratulerer med det. Og takk for artig historie fra et spennende sted og utgraving.

Så nå kjære lesere  håper jeg det er noen som kan hjelpe Roy med denne nøtten, eller knappen hvis du vil. Vet at det er mye kunnskap der ute, og vet også at det er enkelte med veldig mye kunnskap om knapper. Bruk kommentarfeltate og la oss sammen finne ut av Roys knapp 

Roys knapp

Baksiden av Roys knapp

4 Kommentarer

 1. DiggingNorway

  Beklageligvis kan jeg ikke hjelpe med identifiseringen av denne knappen, men jeg dele med dere et dikt jeg har skrevet (tuller ikke!) som kan passe i sakens anledning når man står ovenfor mysterier:

  Never stop exploring
  under ground or under water
  Stretch your mind, ponder!
  Waste no time,
  travel the world,
  dream on
  and wonder…

 2. Per S

  Flott dikt DN. Drar sammen hva det hele dreier seg om på en nydelig måte. Takk for at du deler det med oss alle. Per S

 3. Tonny

  Jeg har også laget et dikt, det går sånn:

  Metallsøkerposten hei hei hei
  Vi finner skatter i en fei
  Vi søker og graver, vifter og kaver
  Sånn skal det værra, vi blir aldri lei
  (Tjo hei)

  Kanskje ikke like dypt…

 4. Per S

  Kanskje ikke………… Takk alikevel. får døpe om til Poesiposten eller noe 😀

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter