Svar på veldig gammel sølvmynt

av | mai 20, 2010 | Funn | 2 kommentarer

Dere husker kanskje den gamle sølvmynten jeg og min kjære metallsøker fant her for en stund siden. Hvis ikke kan dere jo ta en titt på den her. Her følger en liten oppdatering på hva som skjedde videre med denne.  

Mail og bilder ble sendt allerede samme dag til Myntkabinettet. Og, det tok ikke lang tid før jeg fikk et hyggelig svar tilbake fra Håkon Ingvaldsen. Han mente bestemt at teorien om at den var romersk var nok en riktig teori. Om vi kunne avtale en dag for innlevering? Klart vi kunne, så det gjorde vi.

Jeg bruker metallsøking som et opplegg for skoleelever, og i og med at dette funnet helt klart kunne forsvares av historiefaget, tok jeg med meg en elev på innleveringsdagen. Grisedyre billetter og NSB brakte oss inn til Oslo med bare ubetydelige forsinkelser. En liten spasertur i vårregnet før vi ringte på døren til Myntkabinettet

Hvilken mottagelse vi fikk. Jeg må si at jeg virkelig er imponert. Håkon tok godt i mot oss. Tok seg god tid til å forklare mye rundt mynten vi leverte. Og ikke bare rundt den. Massevis av spennende mynter, fra samme tid og eldere fant han frem, mens han forklarte. Tok seg også god tid til å svare på spørsmålene eleven hadde lagd på forhånd. Dette var virkelig historieundervisning på et høyt nivå, fortalt så man forsto det. Mannen var jo et vandrende leksikon, og vi lot oss villig fylle opp med kunnskap.

Når det gjaldt vår mynt, var Håkon enig i at den nok var fra Keiser Trajan. Romersk keiser fra år 98-117 e.Kr. Dog var mynten veldig slitt, forstålig nok etter et par tusen år, og han ville forske litt nøyere på den før han ga oss ytterligere detaljer.

Litt papirarbeid, en hyggelig avskjed med Håkon, en tur på historisk museum og litt mer forsinkelser fra NSB sin side, etterpå, var vi igjen tilbake på hjemlige trakter igjen. Nå var det bare å vente på svar fra Håkon.

Og svaret har kommet. Ikke bare den offisielle bekreftelsen på funnet, men også et ekstra brev fra Håkon om hva han hadde funnet ut, og hvordan han hadde funnet det ut. Til å være en bortimot helt uleselig mynt må jeg si, jeg synes han hadde funnet ut mye.

Og her er kortversjonen:

Mynten var en Romersk Denar fra Keiser Trajan. Den er fra hans femte konsultembete i perioden 103-111 e.Kr. På forsiden er det avbildet byste av keiseren med laubærkrans. På baksiden er det en avbilding av drapert Felicitas, stående i helfigur mot venstere, holder caduceus som peker nedover i høyre hånd og cornucopiae i venstre hånd.

Så nå vet også dere det.

Stor takk til Myntkabinettet og spesielt Håkon Ingvaldsen, for både en flott måte å ta oss i mot på, og en masse nyttig lærdom.

metallsokerfunn_romersk_mynt

2 Kommentarer

  1. Ole Chr.

    Nok en gang gratulerer. Den eksklusive «romer» klubben har fått et nytt og verdig medlem.

    Håper det endag blir min tur.

  2. Per S

    Og nok en gang, tusen takk Ole Christian 🙂

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter