Dyr hobby?

av | jan 24, 2010 | Tips og triks | 11 kommentarer

Ofte når jeg er ute på en av mine mange søkerturer, treffer jeg på mange forskjellige type mennesker. En del av disse gir meg det «hva i allverden driver du med blikket»  før de samler inn unger og hunder, for så å skynde seg videre. Greit nok for meg. Spørsmål spart, er søketid vunnet.

Men en del kommer også bort og vil spørre litt rundt det jeg driver med. Greit nok det også. Alltid hyggelig med en liten prat, og ofte får jeg litt tips og tillatelser til nye, spennende steder å søke på. Mange fine funn er blitt resultatet av noen vennlige svar.

Et par spørsmål går stadig igjen. Det første er, finner du noe? Som regel ikke så vanskelig å svare på det spørsmålet. Påfølgende spørsmål er da gjerne, hvor mye koster en sånn søker a?  Den er litt verre. Blir jo nesten som spørsmålet, hvor mye koster en bil?

Forklarer da, som sant er, at en ok søker ligger fra rundt to til rundt seksten tusen. Blir jo alt for dyrt, er ofte folks reaksjon, før de får det travelt med å komme seg av gårde.

Har tenkt litt på dette, her jeg sitter og venter på at snøsmeltingen skal komme i gang. Er denne hobbyen egentlig så forferdelig dyr? At det koster noen kroner i utstyr er jo sant, men det gjør det vel med de fleste hobbyer.

Her i huset er det Twintipfeber for tiden. Husets mellomste medlem av den yngre garde, har gjort det helt klart for meg at det er dette som gjelder om dagen. Brukte litt tid på å forstå hva han egentlig  pratet om, og mye tid i forskjellige sportsforretninger for å finne noe som passet hans behov. Butikkenes startpakketilbud er jo kjempefine hvis man veier under femti kilo, men det gjør ikke denne poden. Rundt fire tusen havnet vi på, uansett hvordan vi prutet. Syntes vel dette var i overkant, til en guttunge, som vokser fortere enn snøfonnene gjorde i jula.

Bruktmarkedet da kanskje. Mange timer ble brukt på Finn, og til slutt fant vi noe som kunne forsvares både størrelses og prismessig. At det norske postvesen ikke kjører billige priskampanjer på sending av skiutstyr var vår neste erfaring, men til slutt var bestillinger, ski og støvleavtaler unnagjort.

Så fulgte en grusom ventetid, mens utstyr ble fraktet over fjellet. Postkasse ble sjekket flere ganger om dagen og masing slet på fars tålmodighet. Men til slutt var alt på plass, ute i gangen. På en lørdags ettermiddag.  Akkurat like etter at han som tilpasser skiutstyr hadde gått hjem for helgen. Velkommen tilbake på mandag. Ny helg med glede seg masing fulgte.

Mandagen kom og alt ble ordnet. Men oppsett av utstyr koster, akkurat som preparering av ski gjør. Og staver må man ha.  Og hjelm må vite. Det var godt å legge seg på mandagskvelden. Gutten smilte og lommeboka mi var ikke akkurat plagsom tung lenger. Det gjelder å se det positive i ting.

Ikke noe vits i dyrt skiutstyr hvis man ikke får brukt det. Må jo være enig i det argumentet. Skikort ryker på noen hundrelapper hver gang. Transport koster. Og matpakke er ikke så veldig inn. Og pølser på tilbud ser man lite til på dagens skisentere. I hvert fall på denne tiden av året. Det samme gjelder vafler. Turer på legevakta er jo heller ikke gratis, gips er dyrt. Heldigvis unngått det til nå.

Sett opp mot dette blir vel ikke metallsøking så dyrt allikevel. En helt brukbar metalldetektor kan man få ny for et par tusen kroner. Man kan selvfølgelig få dem billigere også, men en viss kvalitet bør man ha. Går man bare å plukker sølvpapir og korker, går man fort lei.

Personlig kan jeg anbefale Fisher F2 metalldetektor til folk som vil prøve denne hobbyen. Dette er en metalldetektor som er lett å forstå, har de finessene man trenger i starten, billig i drift og ikke minst, den finner ting. Og til en pris av 2490 kroner fra Eskeland Electronics, gjør denne til et meget fornuftig kjøp. Er man litt flink til å gå ut å bruke den, har man fort tjent den inn igjen. Prøv det med et par twintipski. Og så kan man investere i en litt mer avansert maskin, hvis interessen fortsatt er der. Skikort er jo heller ikke påkrevd på de stedene man som regel søker.  Kjenner mennesker som brukte F2 veldig lenge før de valgte å gå for en dyrere modell.

Litt ekstrautstyr må man vel også ha i denne hobbyen?  Jada, klart det. En spade sparer deg for mye tid. Men i begynnelsen holder det lenge med en hagespade, og de fleste har vel en sånn liggende. Ønsker man litt mere kvalitet, så koster man på seg noen hundrelapper for en knallspade, beregnet på metallsøking. Men som sagt, en vanlig hagespade holder lenge.

Er søking på sandstrender noe man gjerne vil bruke tiden på, så kan jo et sandscoop være lurt. Selv kjøpte jeg meg et øsekar i plast, da jeg startet med strandsøking, som jeg boret en del hull i. Fungerte utmerket.

Så for godt under en investering på 3000 kroner kan man komme i gang med denne hobbyen. Selvfølgelig kan man bruke mye mer, det finnes masse utstyr og duppeditter for de som vil ha det. Men det er strengt tatt ikke nødvendig.

Og selve utøvelsen av denne hobbyen er i hvert fall ikke noe budsjettknekker. Dagens metallsøkere bruker lite med batteri, og egnede søkersteder finner de fleste i gåavstand fra hjemmet. En annet poeng er jo at skulle jeg få lyst til å kjøre litt twintip (kommer ikke til å skje) vil jo ikke guttungens utstyr passe meg. Skulle han få lyst til å søke litt (kan skje), kan han jo bare låne søkerutstyret mitt.

Vet jo at å sammenligne alpinhobby med metallsøkerhobby, og dermed slå fast at metallsøking er billig, er urettferdig. Det er jo tross alt helt uten interesse hvor mye en metalldetektor og tilleggsutstyr koster, hvis hobbyen din er å kjøre twintip. Derfor er disse skribleriene bare ment som et eksempel på at min hobby ikke trenger å bli så dyr. Finnes sikkert hobbyer som er billigere, og jeg kan sikkert finne noen, fisking kanskje eller samling av navlelo.

Uansett så sliter jeg med å finne noen som er mer lønnsomt i forhold til investeringen.

11 Kommentarer

 1. Jimmy

  tja, veit ikke veit om det er så dyrt jeg…. en hund koster ca 10-24 tusen å skaffe seg, så har du for, utstyr, kurs, forsikring, kennel opphold skal du til utlandet, det koster nok en 12 tusen +/- i året å ha en hund.

  Synes ikke hobbien din virker så dyr jeg 🙂

 2. Per S

  Nemlig, akkurat det som var poenget mitt 🙂

 3. Ole Chr

  He he, all hobby er dyrt. Denne er i så måte i den lavere skala vil jeg påstå.

  Selv har jeg samlet dårlige erfaringer i mange år, og jeg kan love at det er den dyreste hobbien jeg har hatt. Så jeg bestemte meg å bytte til metall søking i stedet. Mye billigere!

 4. Tore

  Dyr….. tja.
  Men hva koster ikke fisking ?
  Fluefiske f.eks. det koster fort mye mer enn en dyr søker eller to.
  Det er en av mine andre hobbyer så jeg har det regnestykket klart.
  For det jeg har av utstyr til fluefiske kunne jeg fort ha kjøpt 2-3 dyre søkere (søkere i 10-12000 kr klassen).
  Så jeg vil ikke kalle dette en dyr hobby, fruen kaller det et dyrt leketøy 🙂

 5. Per S

  Tror fruen min er veldig enig med fruen din. Godt å få litt støtte her:-)

 6. Yngve

  Kanskje litt dumt spørsmål men kan man bruke en metall detektor hele året?

 7. Per S

  Hei Yngve. Finnes ikke dumme spørsmål. Man kan bruke metallsøker hele året, men problemet er jo å få gravd når det er tæla i bakken. Saltvannstrender helt nede ved vannlinjen og ved fjære sjø er jo da en mulighet og det kan ligge mye fint i snøen også. PerS

 8. Ronn

  Dette er da vel ikke dyrt. I Tillegg har man jo mulighet til å tjene penger om man vil og er heldig. Dessuten er det jo til nytte for samfunnet, både for historien og for å få rydda opp i ting som ligger i bakken 🙂

 9. Per S

  Gode poeng Ronn

 10. Kjetil H

  Jeg har et standard spørsmål til alle som måtte komme med noen som helst kritiske spørsmål til pengene jeg bruker på hobbyene mine:

  «Hva er forskjellen på en bil til 300 000 og 280 000?»

  -Svært lite, men kjøper du den til 280 000 kan du i tillegg kjøpe en fet metallsøker, en fet fluestang inkludert en fet snelle pluss en vadebukse of fortsatt ha penger igjen til å reise på tur for å utøve hobbyen.

  Det pleier å bli stille da…

 11. Jon Eirik Martinsen

  Hei 🙂
  Jeg synes slettes ikke dette er en dyr hobby, selvom jeg er uføretrygdet, altså, jeg er slettes ingen millionær, jeg hadde råd til en Garrett Euro Ace til 2490 kr som første søker, dette er en pakke som inneholder noen småting extra, den kommer ferdig med batterier o.s.v så det er egentlig bare å montere den, den kommer i 3 deler, så er det tur og kjør 🙂 til neste år har jeg tenkt å kjøpe en litt bedre modell, en Garrett AT PRO, eller en AT GOLD…disse koster 5-6 tusen…men da er de til gjengjeld til All Terrain, vanntette o.s.v, noe mer en dette kan man kanskje ikke forlange, man kan rett og slett bruke disse søkerene hele året, og over alt, genialt 🙂
  Jeg har også¨to andre hobbyer, som forsåvidt passer sammen, jeg har film utstyr, kjøpt med tanke på dokumentar filming, altså dyrt utstyr som jeg kan ha med på turer å lage skikkelige metall søker vide med, og så lager jeg smykker, så om jeg finner smykker på tur, kan jeg kopiere disse, eller lage ny med inspirasjon fra smykker funnet på tur, så jeg har hobbyer for hele året nå…kostet jo litt,men jeg kjøper ting brukt, så sparer en del på det, og om jeg da får til noemed nobbyene mine, så tjener jeg inn igjen utgiftene på et rikere liv i form av aktivitet, og godt humør, og kanskje finner jeg gull og blir rik, hehe, eller jeg blir en besømt filmskaper, eller kanskje blir jeg en kjempe kjent smykke designer 😛 hvem vet.

  Mvh Jon Eirik Martinsen

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter