Bekreftet

av | jan 27, 2010 | Nyheter, Søking på land | 7 kommentarer

Noen av dere husker kanskje historien jeg skrev i fjor høst om tannlegebesøk med påfølgende trøstesøk. Dagen endte i funn av noe som kunne være en del av en relieffspenne fra folkevandringstiden. Ble selvfølgelig levert inn til Kulturhistorisk Museum, Universitetet i Oslo.

For dere som har teflonhjerne, som meg, og er interesserte, kan oppfriske hukommelsen ved å lese, Dårlig dag ga seg med det. Hvis noen vil lese om innleveringsprosessen, les, Fredag ble en veldig grei dag.

Uansett, for noen dager siden dukket det opp et brev i postkassa mi. Offisielt preg og logo med Kulturhistorisk museum på, gjorde meg spent. Regnet vel med at det var svar på noe jeg har levert inn, og det får jo pulsen min til å øke litt.

Spanderte et ekstra stort stykke bjerkeved på peisen, erstattet pulverkaffe med en kopp traktekaffe, satte meg godt til rette i godstolen og åpnet konvolutten.

Joda, et veldig hyggelig brev var det. De hadde sjekket spenna og nå kom dommen. Og antagelsene var helt riktige de. Fragment av relieffspenne fra folkevandringstid.

Brevet omhandlet også noen andre innleverte funn og funnsteder, så derfor vil jeg ikke legge ut hele brevet her. Litt hemmeligheter skal man jo ha. Har derfor plukket ut det som gjaldt relieffspenna.

Sitat fra brevet:

Kulturhistorisk museum, Universitet i Oslo, vil med dette takke for de flotte gjenstandene vi har mottatt fra deg. Fragmentet av relieffspennen er fra folkevandringstid, det vil si 400-600 e.kr.

Litt lenger nede står det videre:

Relieffspenne i forgylt bronse med rektangulær hodeplate. Niellert. Høyre del av hodeplaten bevart. Rund innfatning for sten i øvre del av platen. Stenen mangler. Den bevarte del av platen likner N65 fra Åfjord i S-Trøndelag (Sjøvold 1993), men med en slangeformet omvendt S til venstre for et «øye» i høyre ytterkant. Dette partiet avdeles fra øverste del av platen med en buet siksak-bord i niello.

Ja, dette var artig. Når man får så lærerike brev tilbake blir det jo gøy å levere inn gjennstander. Man er jo uansett pliktig til det så det skulle jo bare mangle at man ikke skulle levere. Men når de tar seg tid til å gi deg så opplysende  svar tilbake, ja da blir det jo i tillegg kjempegøy å gjøre det.

Veldig fornøyd, og imponert over hvor dyktige håndverkere de hadde for 1500 år siden, spanderte jeg nok en bjerkepinne på peisen, og en kopp kaffe til på meg selv.

Hvilken fantastisk spennende hobby jeg har.

7 Kommentarer

 1. Terje Olsen

  Hyggelig med en sånn tilbakemelding. Skal utforske denne spennende hobbyen jeg også bare snøen blir borte. Gleder meg til å ta del i den moroa der.

  Takk for tips ang. kjøp av søkere forresten. Greit med litt faglig input med tanke på det store utvalget.

 2. Per S

  Hei Terje. Ja nå er det bare å håpe på rask vår. All grunn til å glede seg. Dette er morro. Hyggelig at meningene mine kan være til nytte. Per
  P.S Flott hjemmeside du har forresten. Vekker gode minner fra barndommens sommere foran radioen.

 3. Terje Olsen

  Takk for det Per! Det er fint å «brenne» for en hobby og det å kunne glede andre med det man lager. Men det vet jo du alt om. Har lest alle innleggene dine med stor glede. Og er innom rett som det er for å sjekke 😉

  Fikk litt interesse for metallsøking allerede i 1996 da jeg var på Momarken. Der hadde han som driver metallsøker-import i Askim en stand. Men jeg har liksom vært ett skritt etter meg sjøl hele veien og aldri fått tatt tak i det der, men har nå omsider nådd meg igjen og bestemt meg for at det er nå eller aldri…

 4. Per S

  Veldig hyggelig å høre Terje. Husk bare at denne hobbyen fort kan bli nå og får alltid 🙂 Gir liksom en spenning man fort blir avhengig av.

  Er det noe mer du lurer på rundt søkere og søking, så bare ta kontakt,gjerne på mail, så skal jeg svare så godt jeg kan. Og kanskje vi får til en søkertur en gang også.

 5. Terje Olsen

  Det høres bra ut Per. Setter stor pris på det…

 6. Ole Chr

  Ja, grattis nok en gang Per, dette var i sannhet et flott funn. Lurer på hvor resten er…

 7. Per S

  Ja si det du Ole Christian. Og de som kan svare på det har nok vært døde lenge nå

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter