Skumle funn

av | des 2, 2009 | Tips og triks | 7 kommentarer

Det ble en liten søkertur på søndag også. Var veldig klar for å ikke avslutte denne helgen uten et eneste lite gullfunn.

Og hvordan det gikk, hadde jeg veldig tenk på å skrive om i dag. Men det gjør jeg ikke. Satte meg  til rette for å skrive historien, men først måtte jeg gå gjennom dagens mail og nyheter fra metallsøkerverden. Er liksom noen rutiner man bare må i gjennom.

Og i dag fikk jeg igjen en liten påminnelse. Denne gangen fra Canada. Og den er så viktig at jeg vil dele den med dere. Og spesielt med dere som er nye i denne hobbyen.

Det er jo sånn at når man er ute med metallsøkeren vet man aldri hva man finner. Ofte er det litt mynt og smykker. Saker som kan fortelle en historie. Saker som er morsomt å samle på. Noen ganger finner man ting som blir betegnet som oldsaker. Disse leverer man inn til rette myndigheter. Dette er jo det fasinerende med denne hobbyen. Man vet aldri hva man finner. Man vet aldri hva man kommer hjem med.

 For snart sytti år siden var landet vårt i krig. Vi var okkupert i fem år. Det ble bombet og skutt. Forferdelige handlinger og tragedier var resultatet av denne krigen. Noen hundretusen tyske soldater var stasjonert i Norge. Og det er klart disse også mistet ting. Spor etter kamphandlinger er det fortsatt mye av, mange steder. Og man vet aldri hvor de dukker opp.  Andre militære effekter fra både før og etter krigen kan man selvfølgelig også finne.  Interessante funn som kan fortelle spennende historier.

Men blant disse funnene kan det også dukke opp ting du ikke har lyst til å ta med hjem. Det finnes fortsatt mange udetonerte granater, bomber og ammunisjon i bakken. Og med metallsøker er det alltid en risiko for at man støter på dem. Nyttig at de blir funnet og uskadeliggjort, men ikke av deg.  Dette er en jobb for fagfolk.

 Dagens historie fra Canada var om en som tok med seg en skarp granat hjem. Dog hadde han vett nok til å gjemme den et stykke fra huset. Men fornuft nok til å la være å plukke den opp og bære den med seg , hadde han ikke.

Gikk heldigvis bra denne gangen, men det er ikke veldig lenge siden en tilsvarende historie fra USA, om funnet av en granat fra den amerikanske borgerkrigen, endte forferdelig tragisk.

Selv om disse eksplosivene har ligget i bakken lenge, betyr ikke det at de ikke virker lenger, snarere tvert i mot. Fryktelig ustabile kan de være. De er konstruerte  for å ødelegge og drepe, og den oppgaven tar de svært seriøst.

Ha dette alltid i minne når du er ute med søkeren. Skulle du være uheldig å finne du noe som i det hele tatt kan minne om noe eksplosivt. Ikke rør det. Trekk unna, varsle nærmeste politimyndighet, og pass på at andre ikke kommer i nærheten før politiet overtar.

Nei, du skal ikke bare pirke bare litt på den, bare for å se hvilken type det er. Nei, du skal ikke bare snu den rundt for å sjekke hvor gammel den kan være. Ordet «bare» gjelder ikke, når du har med funn som dette å gjøre.

 Men det kunne jo være fint å kunne opplyse politiet om mest mulig  når du varsler dem, tenker du.  Helt feil, bombegruppa klarer seg utmerket godt uten din hjelp. De er spesialutdannet på tilfeller som dette.

Vet ikke helt hvordan jeg skal få poengtert dette sterkt nok, men nå er du i hvertfall advart en gang til. Vi er ikke så mange som driver med denne hobbyen at vi har noen å miste.

Og du, hvis du er leser av denne bloggen (og det er du jo tydeligvis), og klarer å blåse deg selv til himmels, kommer jeg til å bli skikkelig ergerlig på deg. Lenge……..

7 Kommentarer

 1. www.Detektor.no

  Har aldri funnet større eksplosiver, men finner stadig inntakt ammunisjon for rifle. Er det gammelt, eller historisk (WW2) tar jeg vare på det. Men det kan kanskje være farlig det og? Selv en enslig patron på peishylla? Kanskje ikke peishylla da.

 2. Per S

  Nei peishylla er nok ikke noe egnet sted 🙂 Vet ikke hvor farlig slike rifleammunisjon er, tenkte vel mer på blindgjengere, granater, miner ol. Uansett, better safe than sorry, som franskmennene sier når de er i England.

 3. Ole Chr. Fjeld

  hmm, folk er snodige.

  Hva ammo generellt angår har jeg litt bakgrunn for å uttale meg.

  Jeg har jaktet selv siden jeg var 13 år, noe som skulle tilsi at jeg nå har 25 år erfaring.

  Ammo skal ligge 1 av 4 steder. I våpen butikken, I våpenskapet, i patronbeltet (som forøvrig ligger i våpenskapet når du ikke er på jakt) eller i våpnet.

  Andre steder skal ammo ikke ligge.

  Så enkelt!

  Ammo på peishylla er ingen god ide. Men hva med hylla i nærheten. Hva om vaskedamen feier den ned i vedkurven? Hva om unga gjør det. Hva om kona kaster det som søppel, og det havner i forbrenningsovnen?

  En oppvarmet patron er som en liten håndgranat. Den har akkurat samme virkning. Med rett varme øker trykket i patronen (når kruttet antennes) så raskt at patronen vil ekslodere i småbiter. Så kan man jo tenke seg til alle disse små metallbitene som forlater peisen i 1 km. hastighet pr. sekund, så små at kirurgen vil ha trøbbel med å finne de uten en metall detektor av beste sort.

  Nei folkens.

  Levere alle slike funn til Politiet, alternativt få en våpensmed til å borre et lite hull for å ta ut kruttet og be han uskadeliggjøre tennhetta.

  Det blir liksom litt for dumt å miste 2 fingre fordi du bare skulle….

 4. www.Detektor.no

  Takk for gode råd! Er ikke så nyttet til disse kulene at jeg vil forsøke å få noen til å borre ut kruttet. Får heller ta meg en tur til Politiet.

 5. Tore

  Er ikke det litt skummelt og borre i en patron da ?
  Det blir jo litt varme av det også.

 6. Ole Chr. Fjeld

  Våpensmeden (som trolig er en av få som er villige til å borre i patroner) borrer med vannkjøling, så det vil ikke bli noe varmgang i patronen.

  Det er faktisk også mulighet til å spenne fast patron/hylse i en vanlig spennbenk og så trekke objektet ut med en tang. Deretter må patronen tømmes for krutt, og tennhetta detoneres. Det er når jeg tenker etter sikkert mye enklere…

  Vet at akkurat dette har blitt gjort på endel «svære» patroner, type, anti luftvern osv.

  Uansett ville jeg rent personlig aldri bedrevet denne type aktivitet på hobbyrommet med kone og unger i naborommet….. Her får enhver sette prislapp på egne legemsdeler, men jeg sier som Visa,,priceless….

 7. Bjørn S Sandersen

  Hei Per.Fikk noe å tenke på under denne bloggen. Siden jeg som sagt er fersk i gamet og urutinert var dette et kjempebra tips. Håper jeg husker dette hvis jeg en dag skulle komme ut for slike funn.

  Hilsen Bjørn SS

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter