Tidlig skilt

av | nov 7, 2009 | Funn, Søkerturer, Søking på land | 19 kommentarer

Søndags morgen tvang jeg meg selv til å holde senga så lenge jeg kunne. Var vel ikke så veldig mye tvang som trengtes. Guffent utevær, og passe lei etter gårsdagens lange søkertur, gjorde det veldig behagelig å bli under dyna. Helt bestemt på at resten av den dagens våkentid skulle tilbringes foran peisen med en god bok. Noen små avbrudd for besøk i kjøleskap kunne aksepteres, men ikke noe mer fysisk aktivitet en det.

Kroppen ble til slutt flyttet ut av køya. Peisen ble fyrt opp. Boka ble funnet frem. Frokost ble smurt, og jeg var klar for dagens oppgaver. Startet ivrig på de. Så deilig. Ingen kalde jorder. Ingen frossne fingre. Men heller ingen fine funn.  Det fikk så være, de kom sikkert ikke til å gå noe sted, slo jeg meg til ro med. Klarte nok ikke helt å overbevise meg selv. Kjente det var litt uro i kroppen der jeg satt og nikoste meg alt jeg var kar om.

Satt veldig dypt nede i en lokalhistorisk bok da det peip i mobilen. Melding fra min ivrige blogkomentator og metallsøkerentusiast Ole. Han bare lurte på om jeg hadde funnet noe. Regnet nok med at jeg var ute å søkte, noe han tydligvis måtte være. Avkreftet at jeg var ute, og stupte ned i boka igjen.

Men nå begynte det å bli vanskelig å konsentrere seg om boka. Øynene mine sklei stadig vekk fra boka og ut av vinduet. Var ikke så mye regn da. Var jo bare å kle på seg litt ekstra. Mine forelderes råd om hvor mye bedre man sov etter å ha fått i seg litt frisk luft, klatret også opp fra barndomsminnenes dal. Da neste melding fra Ole var bilde av sølvmynten han akkurat hadde funnet, begynte det å bli vanskelig for alvor.Etter atter noen runder med lesing av samme side, om igjen og om igjen, skjønte jeg jo at dagens planer gikk på et tap. Var bare å finne frem søkeren og ta seg en tur. Veldig kort tur, men  tur måtte det bli.

Har dette jordet ganske i nærheten som jeg er ganske sikker på at må ha innholdt en husmannsplass en gang. Fikk mistanke om det da jeg begynte å finne vindushasper og attenhundretallsmynt der. Mange timer på nettet og begravd i  bøker i ettertid,  har jo gitt meg en bekreftelse på dette. Bare ett problem. Jeg er ikke enig i at det var akurat der husmannsplassen lå. Jeg mener den har ligget der jeg har funnet mye. Ressursene jeg har studert mener at den har befunnet seg et lite stykke unna. Kjenner at problemstillingen opptar og iriterer meg stadig mer. Man kan jo bli besatt av mindre. Har bestemt meg for å finne ut mest mulig om denne plassen. Det viktigste er jo tross alt ikke å ha rett, men å få det.

Bestemte meg for å reise ditt for å forske litt mer. En rask time måtte jo peisen klare seg uten meg. Heiv inn søkeren i bilen og dro avgårde. Ikke lange betan, så jeg var raskt fremme. Hadde søkt over dette området noen ganger nå, så jeg valgte en liten søkerplate til Goldmaxen. Prøve litt innemellom busker, kratt og små regnbyger.

Var nok ikke dagen i dag heller. Er litt funntørke for tiden. Hvorfor det er sånn er jeg litt usikker. Søppel finner jeg greit med, men ellers stamper det litt. Får trøste meg med at for hver beta skrot jeg graver opp, er jeg ett spadestikk nærmere det ultimate funnet. Hva nå det måtte være.

Men ett litt morsomt funn ble det denne dagen. Et skilt. Ganske langt nede i bakken lå det. Hadde nok ligget der lenge, men var i ganske bra stand. Og for meg som prøver å finne ut mest mulig om denne plassen, og også liker å finne ut ting generelt, er den type funn rene, om ikke helt julaften, så i hvertfall ganske langt ute i advent.

Skiltet ble plassert i en egnet eske og fraktet hjem av en småvåt og frossen skattejeger. Vel hjemme, etter litt påfylling av ved,  ble skiltet forsiktig rengjort og tatt under grundig etterforskning. Teksten som dukket frem var EDV. JØRGENSEN, CHRISTIANIA.

Oslo het jo Christiania fra 1624 til 1925, så helt nytt var det jo ikke. Fra 1877 skulle det skrives Kristiania, så det er jo sansynelig at det er fra før 1877 . Er klar over at skrivemåten med Ch ble brukt av mange etter det, men så langt kom jeg ved å spørre mange kloke hoder rundt på diverse nettforum. Men det stoppet dessverre der. Googling av navnet hjalp heller ikke noe.

Uansett, her blir det mer å forske i. Hvis ikke noen av dere har noen tips om Edv. Jørgensen fra Christiania da. For i så  tilfellet hadde jeg blitt veldig takknemlig hvis du ville dele det tipset med meg.

PA310448

19 Kommentarer

 1. Ole Chr. Fjeld

  haha, vel, godt at jeg får folk ut av peiskosen sin. Det er da noe. Har funnet en Edv. Jørgensen som var revisor i Christiania, men han fant du vel selv går jeg utifra.

  I dag fant jeg en sølvring. Det var morro. Rakk en snau time på stranda med kidden på 7 (som faktisk ville være med) så han hadde probe duty og gikk opp i oppgaven med stor entusiasme. Stødig 89-90 signal, og etter å ha pelt litt i toppen lå den på 90 blank alle veier, her skjønte jeg at det lå sølv så jeg ropte på poden å sa jeg trengte litt hjelp, proben ned og fant den på andre forsøk, han ble litt skuffet når det bare var en sølvring. (skikkelig stor og bred, 4-5mm bred, så faktisk ut som gifteringen min (bare feil farge). Det tok seg opp når han gravde en 10èr noe senere…

 2. Per S

  Ja du er flink Ole 🙂 Har funnet revisoren, men tror ikke det kan ha vært han. Skjønner ikke hvorfor han skulle ha spredd metallskilt utover fedrelandets jorder. Ville tippe at skiltet har sittet på noe landbruksredskap eller noe. Men hva vet jeg?

  Gratulerer med ringen. Det var gøy. Og så er du jo en sølvring nermere gullet:-)

 3. Ole Chr. Fjeld

  Bare så jeg ikke har gått glipp av noe,,du byttet til liten coil fordi du skulle innimellom kratt og slikt? For ellers ville du vel brukt en stor coil på et jordet du allerede har plukket fritt for søppel?

  Og, Er det noen forskjell på om man er/blir tidlig skilt, eller om man blir det et godt stykke ut i ekteskapet. Tar ikke kona alt du eier og har kjært uansett?

 4. Per S

  Første spørsmålet ditt Ole: Ja for det var en del kratt i området, men også på jordet fordi det var mye jerskrot i bakken. Da er det lettere å skille mellom signalene 🙂
  Andre spørsmålet: Du har rett, men i starten tar de det fra deg med kjælighet. Etterhvert av prinsipp 🙂

 5. Ole Chr. Fjeld

  aaahh,, så det er sånn det er altså. Men mister du ikke dybde med en mindre coil. (Fisher hevder i alle fall det) (i dag tromla jeg den kullsvarte ringen som jeg forsøkte å nipusse i går, den ble ikke fin, men nå er det fine ringen vet du..den trommelen er gull verd, takk for tipset!!!)

 6. Per S

  Bare hyggelig 🙂 Du mister litt dybde med mindre coil, men ofte gjør skrotet at dybden ikke er problemet. Så forskjellig coil til forskjellige områder er nok tingen.

 7. Ole Chr. Fjeld

  Vel, i morgen tenkte jeg at jeg skulle ta lunch ved jordet som avslørte 2 stk. 3 skillinger fra 1812, en to skilling fra 1810 og en 1 skilling fra området rundt der på 100 mt. gange…(lille jordet som jeg kaller det) det er pløyet, og pløyerendene har sunket flatt og fint vet du,,,DENNE gangen skal jeg grave alle signal også de rundt 40-42 (sølv ti øren min)..så med mindre det dukker opp noe ubehag på jobben kan du forvente det noen mms rundt 13 tiden…

 8. Per S

  Lykke til. Venter i spenning kjenner jeg 🙂

 9. Ole Chr. Fjeld

  takk! Jeg hadde egentlig tenkt til å gå der litt i dag, men minstejenta fant ut at hun var syk, og ville pleie feberen foran tv med mummi og pappakos.

  Og det er faktisk helt ok.

  (men det murrer jo litt i bakhue det jordet da vet du, fikk noen timer i parken, og fant en tøff sportsbil…akkurat slik jeg ønsket meg (når jeg var 6 år vel og merke)

 10. Per Kristian Bjor

  Har du sovnet hen eller har griseriet satt deg ut av spill?

 11. Per S

  Hei PK Har ikke sovnet. Men grunnet sjukdom (uten gris i) har det blitt lite søking å skrive om vet du. Har jobbet litt med bloggen da, sånn at du har en video å kose deg med og litt nyhetsklipp fra verden finner du oppe til høyere Snart på beina (søkern)igjen håper jeg. God bedring til meg 🙂

 12. Ole Chr. Fjeld

  JA! god bedring til deg.

  Jeg lurte faktisk også, trodde du var Hard core jeg Per…

  I går fant jeg min andre sølvmynt, en dansk 10 øre fra 1874, samt noe bly og litt annet.

  Tok en liten tur i dag, 2 blysegl og en skilling fra 18…4 ett eller annet. Den ga så høyt signal. Normalt ligger 1 skillingene i kobber på fisheren på rundt 80-82, men denne lå på 89-90. Er det jordsmonn, hvordan den ligger, mineraler i jorden, høyde eller hva.

  Trodde jo jeg skulle grave opp en. 2 krone jo. (Gir omtrent samme signal på gulvet hjemme) og sølvringen ga 89-90 den også)

  gjett om jeg ble litt skuffet når det dukket opp en sliten irret skilling…arg..jeg vil også finne sølvmynter med snirkelskrift og parykker og slikt pynteri….

 13. Per S

  Takk for det Ole. Nei, jeg er ikke hard core, men hosten min er 🙂 Skjønte ikke det med høye signalet. Ga det et sølvsignal på lyden også? Tipper kanskje det lå noe stort rustent jern lenger ned, muligens. Husket du å grunnbalansere?

 14. Per Kristian Bjor

  Kunne tenke meg og finne noen snirkelparykker selv. Synes det er på tide.

 15. Per S

  Det synes jeg også PK. Du hadde kledd krøller 🙂

 16. Ole Chr. Fjeld

  tøyser du med meg eller. Sølv signalet? Nå går jeg i 2f, takket være deg, og jeg skiller fint ut møkkasteiner som «suddete» lyd, til tross for høy lyd har de en eller annen sudd, eller dempet slutt hvis du skjønner hva jeg mener. Gravd 10-20 av disse og det er alltid stein. Ellers høy lyd på folie og gjenstander høyt i grunnen, men sølv signaler…sorry Per, har ingen ide om hva du snakker om.

  (men jeg har jo bare funnet 4 ting i sølv, og de har vel gitt Tydelige lyd signaler ja, men ingen typisk lyd vil jeg si.

  Men, jeg mangler jo år med erfaring. Id hjelper meg litt, men jeg merker jo at den lyver ganske bra

 17. Ole Chr. Fjeld

  Snirkel parykker pk,?? Hærlig fred, du har jo gravet opp pe****le romere. Hva mer kan man forlange?

 18. Martin

  «Det viktigste er jo tross alt ikke å ha rett, men å få det»
  – respekt.

 19. Per Kristian Bjor

  snirkelparykker Ole Chr….snirkelparykker

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter