Trist

av | okt 20, 2009 | Media, Nyheter | 5 kommentarer

Metallsøking er en fantastisk hobby. Frisk luft, mosjon, spenning og flotte naturopplevelser. For mange en fin måte å komme seg ut  og treffe mennesker på. Noen for å forlenge livet sitt, etter råd fra legen. Gleden av å finne en mistet ring for en fortvilet eier. Gleden over å se smilet deres når du leverer dem ringen, ringen de aldri trodde de ville se igjen. 

Jeg har  gjennom mange år brukt metallsøking i jobben min med ungdom med forskjellige problemstillinger. Spenningen i et ungt ansikt når de får et fint signal fra søkeren. Gleden når de står med en hundre år gammel mynt i hånden. Iveren deres når de blar i myntkataloger og historiebøker for å finne ut mest mulig om tidsepoken akkurat den mynten, som de har funnet,  er  fra. Ungdom som ikke har vist noe interesse for skolearbeide tidligere, nå kan de ikke få nok av det. De skjønner plutselig vitsen med å lære.  Ubetalige øyeblikk.

Til dags dato og etter mange skoleopplegg med bruk av metallsøker, har ingen kunne fortelle meg ett eneste fag som ikke kunne kombineres med metallsøking på en possitiv måte.

Metallsøkere er som folk flest. Forskjellige. Noen liker å rusle på strender og plukke opp småmynt og kansje ett smykke nå og da. Noen liker seg langt til fjells på jakt etter naturgull. Noen foretrekker å  finne gamle mynter. Andre igjen, knapper og andre minner, fra en svunnen tid.

Personlig liker jeg å jakte på en kombinasjon av det meste, men mynter og andre ting fra 1700 og 1800 tallet, som kan fortelle en historie, er favoritten. Eller som jeg kan lage en historie ut av. Lange vinterkvelder på nettet eller med nesa i en bok for å lære mest mulig om funnet. Gjennom andre seriøse metallsøkere, som medlemmene i Norges Metallsøkerforening , høster jeg masse informasjon og lærdom. Fra mennesker som virkelig er opptatt av, og brenner for hobbien sin.

Og dette er mennesker som respekterer lovverket. Det sier jo nesten seg selv, at av og til mens man leter etter  gamle mynter, kan man finne ting som man forstår er så gamle at de er innleveringspliktige( gjennstander fra før 1537, mynter fra før 1650). Søkeren skiller ikke på dette.

 Ingen problem det. Man ganske enkelt bare leverer dem inn til de rette myndigheter.

Før man i det hele tatt starter med å søke,  for eksempel et jorde, innhenter man tillatelse fra grunneier og sjekker at det ikke er fredninger i området. Så enkelt er det.

 Er man ikke enig i hvordan loverket er, får man argumentere for synet sitt i de rette fora, og med de rette personene, men man respekterer det og forholder seg til det lovverket som er. Basta

Pressen har de siste dagene skrevet om metallsøkere som har drevet med søking, på ulovlige steder. Og det er så trist å lese om det.  Jeg skal ikke sette meg til doms over noen. Uvitenhet og feil kan alle gjøre. Men hvis det er tilfelle at det har vært folk på gamle gravhauger med metallsøker, og til og med i områder de må ha skjønt har vært fredet, har jeg bare et ord å si. Forkastelig. Dette har ingen ting med metallsøking å gjøre. Dette er gravplyndring.

  Jeg skjønner heller ikke vitsen med å finne gjennstander du ikke kan vise fram til noen. Jeg sier ikke at disse folkene ikke har en grunn, jeg sier bare at jeg forstår den ikke. Tyver har sikkert alltid en god grunn. I hvertfall  tror de det selv.

De siste dagene har jeg gått ganske lei av å bli stilt spørsmål om bruk av metallsøker på ulovlige steder. Blir så trist av at en del mennesker plutselig stempler metallsøkerentusiaster som lovbrytere.

Så til dere som lurer. Metallsøkere driver ikke med den type ulovlige aktiviteter. Like lite som folk som driver med sportsfiske driver med ulovlig laksefiske. Like lite som jegere driver med tjuvjakt.

De fleste av oss eier vel en bil, det betyr ikke nødvendigvis at vi kjører i fylla.  At alle som driver en eller annen form for trening av hund, driver ikke nødvendigvis med trening av kamphund. Kanskje noe å tenke på neste gang du ser en med et kubein. Det kan rett og slett bare være snekkeren. Akkurat som neste gang du ser en med metallsøker. Det kan rett og slett bare være en entusiast, som er ute og nyter hobbien sin, på en helt  fullstendig,  lovelig måte.

Noen av dere har kanskje lagt merke til at i siste delen av dette innlegget har jeg ikke brukt utrykket seriøse om metallsøkere. Grunnen til dette er enkel: Alle metallsøkere ER seriøse. De som velger å bruke en detektor  til ulovlige aktiviteter, er IKKE metallsøkere. De er tyver som bruker en metallsøker som verktøy, for sin ulovlige aktivitet. 

Lei for at jeg må bruke tid og krefter på en artikkel som dette. Denne bloggen er nemlig om metallsøking, ikke om kriminalitet.

PB220067

5 Kommentarer

 1. Ole Chr. Fjeld

  Amen!

 2. Jimmy

  Ole Chr. sier det rette ordet…veit alt om det du skriver der…jeg eier en sånn detektor med 4 bein, pels som sier voff..model, rottis og har eid shefere og kjenner alt for godt til det du skriver….

  De som tar alle over en kam bør skaffe seg en annen hobby!

  Titelen på innlegget ditt….kan si jeg fikk litt gåsehud….

  ps…kan du anbefale dvd programm til pc? Dvd spillern min vil heller ikke spille av dvd du lagde for meg….spør nå mens jeg husker det.

  Klem

 3. Per S

  Hei Jimmy. Skal ikke være noe behov for noe program. Ta den med og sleng innom kontoret mitt en dag, så skal jeg se på den 😉

 4. Per Kristian Bjor

  Flott,Per

 5. Kim

  Godt skrevet.

  Her om dagen så jeg et innslag på tv2.no hvor merkelige ting skjedde på nattestid; utenfor Eidsvollbygningen.
  40 oppskåren hull var funnet utenfor dager etter. Skjønte med engang at det var snakk om en som hadde vært ute med detektoren da jeg så innslaget. Det er skammelig at noen kan trampe på områder av slik historisk betydning.
  Mye kan bortforklares ved at man har vært uviten, feil kan gjøres av alle til en viss grense. Men i dette tilfellet er det åpenbart gjort i full viten om at en begår lovbrudd på fredet område, og det finnes det ikke ord for hva jeg mener om.
  Synd at ikke alle folk som utøver denne hobbyen kan vise respekt for de Norske lover & regler og ikke minst for Norsk historie.
  På vegne av oss som driver med metallsøking og prøve å bevare historien, er det synd at noen skal setter oss i et dårlig lys ved å frarøve og plyndre historiske begivenheter…
  Regner med at folk flest skjønner at vi som driver med denne hobbyen ikke bedriver den slaks.

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter