Om en liten lørdagsjakt

av | jun 7, 2009 | Søkerturer, Søking på land | 3 kommentarer

Sa vel i går at jeg skulle skrive litt om gårdsdagens jakttur i dag, så jeg får vel prøve det da.
Forrige helg ble helt søketom grunnet vennebesøk fra utlandet. Disse vennene har overhodet ikke interesse for metallsøking, men får lov å være vennene mine for det. Jeg er grei sånn. Helgen gikk med til femvisning av gjestfrihet og grilling. Artig med disse nye grillrettene de selger nå foresten. Bare å sette bakka på grillen og så lager det seg selv. Man kan faktisk grille mens man slipper å grille. Fiffig. Hyggelig helg, men jeg må nok innrømme at selv om jeg var så gjestfri at det nesten gjorde vondt, så var nok tankene i mine, i perioder, på noen jaktmarker like ved.
Uka gikk med til å regne og blåse vekk. Hvordan det kan gå så fort fra badevær og lettere solbrenthet til blåsbortvær og tjukk genser er meg en gåte. Men selv om jeg ikke forstår hvorfor, lider jeg under det. Var forresten en liten tur ute på tirsdag. Fikk en hyggelig mail fra en ennå hyggeligere kar ved navn Erling. Hadde lyst til å prøve seg litt på metallsøking og lurte på om det var mulig. Klart det var og tirsdag tok vi oss en liten tur. Ikke de store funnene, men en del mynt ble det jo. Og et nytt hyggelig bekjentskap, som viser stor interesse for metallsøking, er jo også et verdifullt funn. Håper vi får tatt oss noen flere turer Erling. Men ellers har uka vært ganske så søkerløs.
I går derimot våknet jeg til ganske lovende vær og snorkende familie. Tok ikke lang tid før jeg hadde gredd tennene, pusset håret og var klar til avgang. På vei ut til bilen fortalte gresset i legghøyde at det var andre ting jeg burde ha gjort enn å søke, men det fikk jeg ta meg av litt senere.
Få øyeblikk senere var jeg avgårde, mens jeg pugget på unskyldningen for ikke å ha klippet gresset. Det var lett. Men kjære jeg kan jo ikke vekke naboene med gressklipperstøy så tidlig på morgenen. Fornøyd med meg selv innvilget jeg bilen litt mer turtall, høytalerne litt mere volum og nøt turen gjennom flotte naturbilder.
Hadde bestemt meg for en liten tur til min barndoms strand denne dagen. Tok ikke lang tid før jeg var fremme. Så vakkert det var der. Stille og rolig med svak bølgekrusing på vannet. Ble sittende noen minutter og nyte skjønnheten, og minner fra barndommen. Av en eller annen grunn dukket minnet om knekkebrød med sjokoladepålegg, som en min kamerats snille mor hadde forært meg den gangen for fryktelig lenge siden, opp. Kunne formodelig fremdeles kjenne sanden knase mellom tennene, etter et uhell med det knekkebrødet, der jeg satt og mimret.
Nyting av gamle minner blir det jo ikke noen skattefunn av, så jeg spyttet sandminnene ut og rev meg løs fra barndommens verden. På tide å få søkeren i arbeid. Visste det var mye søppel i bakken, så jeg valgte det minste søkerhodet. Finjusterte grunnbalanse og følsomhet og så var vi i gang.
Den trofaste søkeren min hadde nok lengtet like sårt som meg etter dette øyeblikket etter dager i skapet. Den hoppet og spratt bortover plenen som en kalv på vårbeite og jeg hang etter så godt jeg kunne. Gikk så myntene sprutet opp i funnlomma. En del korker og sølvpapir sprutet også opp, men havnet i lomma for søppel.
Et høyt og skingrende signal fattet min interesse. Hadde ikke noe valg heller. Signalet var så høyt at voksen slet seg løs fra øregangene mine. Og der i gresset lå en fin armring i gullbelagt kobber. Hadde nok ikke ligget der lenge der den lå oppe på bakken. Plukket den opp og fortsatte søket. To sekunder etter og så forsvant resten av det som var i øregangene. En ny armring dukket opp i gresset. En liten stund senere og med helt rene øreganger var jeg fire armringer rikere.
Om hørselen virkelig hadde blitt bedre ett sjokkrengjøringen vites ikke, men like etter hørte jeg et veldig tynt og svakt signal. Dette lå dypt og hørtes ut som sølvpapir. Sølvpapir ligger sjelden så dypt så jeg valgte å grave. Lurt, for opp av bakken kom en fin liten gullring. Tid for The dance.
Litt mer mynt ble det før det var tid for hjemreise og gressklipping. Husets regjering var så fornøyd med ringen at jeg slapp å bruke den innøvde unskyldningen. Fikk til og med innvilget en times kåvbåistrekk før jeg måtte starte klipperen. Men plenen ble fin den.
Sent i går kveld ringte min venn Gary og lurte på om vi skulle ta en pølsemenykonkuranse i dag. For de som har lest bloggen min en stund vet jo at dette går ut på et sjøsøk, og at den som finner minst må betale pølsemeny på vei hjem og ta imot alle de nedlatende bemerkningene mens han gjør det.
Om jeg tok utfordringen får dere ikke vite i kveld. Ei heller hvem som måtte betale pølsemenyen, og ta skammen.
P6050682P6050687

3 Kommentarer

 1. Ole Chr. Fjeld

  hmm, jeg skjønner jeg har mye å lære. Gikk noen runder på jordet i dag, bonden var aktiv på pløying, så gjordet jeg skulle gå var nesten umulig å gå på. Fant en 1 øre fra 1940, neste strøken. Jobb var bare æsj i dag, så jeg fant ut at jeg skulle ta en tur på en ferskvanns «strand» les gress slette. Skulle hjem til noe greier, men det ble avlyst (trist 😀 så da ble det noen timer. Satte disc på 55, da jeg ikke orker all lyden av skitt, og gravde et tjuetalls kobbermynt. Gravde en sjuk 5 øre (elg) som slo ut på 80-82. har aldri sett de så høyt. Lå på 15 cm.

  Vet at disc er høyt, men inntill jeg får en 5″ må det nesten bli slik. Mister jeg mange gull og sølv funn slik? Jeg gravde bare kobber ( 2, 5 og 50 øringer) samt en enslig ti krone.

  Noen tips?

 2. Per S

  Hei Ole. Har også sendt deg en mail med mer tips. Men ja, med disc på 55 mister du det meste. Selv den tiern forundrer meg litt at du fikk signal på. Blir stort sett bare femøringer og brune 50 ører. Husker ikke helt hva tjuekroner ligger på. men kronestykker og gullsmykker finner du nok ikke, Selv uten den lille coilen kan du greit gå ned til 25. Blir det for mye støy skru ned følsomheten (sens). For høy følsomhet virker noen ganger som å kjøre med tusenmetere på i tåke- Grunnbalanser ofte, spesielt på saltvannsstrender. Grav på klare signaler. Mener også at du har en toneinstilling som heter 2F. Prøv den i tilfellet Håper dette hjalp og lykke til

 3. Ole Chr. Fjeld

  Se der ja, det hjalp nok skjønner du. Da ble det jammen 50 kroner på en snau halvtime. Tror nok jeg skal søke badestedet hvor jeg pelte 20 kobber mynt igjen ja. Takk for tips

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter