Om å få et nytt leketøy

av | apr 15, 2009 | Søkerturer, Søking på land | 0 kommentarer

Fikk en hyggelig beskjed i går kveld. Det nye søkerhodet mitt var kommet. Har ventet spent på denne beskjeden. Dette er et lite søkerhode, som allerede har fått et godt rykte på seg i det svære utland. En fem tommers dobbel D coil.

Uten å bli for teknisk skal jeg prøve å forklare litt. Søkerhoder (coiler) finnes i mange størrelser og utførelser. Enkelt sagt, jo større søkerhode, jo større dybde vil de nå. Et mindre søkerhode søker ikke så dypt, men skiller signalene bedre og er mer ømfintelig for små gjennstander.

I tillegg er søkerhodene bygd opp på forskjellige måter. Dobbel D er satt sammen med to spoler i D form, mot hverandre, og søker noe bredere enn en vanlig monocoil. For å slippe å skrive en hel teknisk lærebok om metallsøkere, stopper jeg utredningen her for denne gangen. Vil bare nevne til slutt at en fem tommers coil er en veldig liten coil.

Etter en urolig natt, som minnet meg ikke så helt lite om barndommens «natt til julaften», var jeg tidlig avgårde i dag for å plukke opp den nye coilen. Med skjelvende hender pakket jeg opp den lille rakkeren. Og der var den. Rund, pen og hvit av farge. Monterte på et passende beskyttelsedeksel. Kjente søke nå lysten rev og slet i meg. Kunne nesten ikke vente på å få prøvd den.

Men det måtte jeg, desverre. En del nødvendigheter i arbeidssammenheng måtte unnagjøres først. Må nok innrømme at tankene ikke bare dreide seg om nødvendighetene i dag. Den siste nødvendighetstelefonen ble gjennomført, samtidig som coilen ble montert nederst på søkeren.

Og så var jeg klar. Bare et par timer riktig nok, før nye nødvendigheter trengte seg på, men det fikk holde for et testsøk. To ting er viktig under tidspress av denne typen, når man skal få unna et testsøk. Jeg ville ikke reise bort søkertiden min og jeg ville gi det nye søkerhodet en skikkelig utfordring.

Min barndoms strand oppfylte mine krav og valget falt på den. Med nyskifta sommersko på bilen og Øystein Sunde på spilleren, var det bare ti minutter dit. Dette er et område som jeg har søkt over utallige ganger før. Dette i kombinasjon med flere generasjoner hundeluftere og badegjester som har gjort mange og velykkede forsøk på å forsøple mest mulig, har det vært lite av gode funn her i det siste. Perfekt utfordring for femtommeren til å bevise hva den var god for.

Fant delen av området hvor jeg viste at det var mye søppelsignal. Fikk fort det første signalet om at det lå en kork der. Men signalet var litt anderledes. Var liksom en antyding av mynt der også. Og det stemte, en kork og rett ved siden av en tiøre.

Nytt signal, denne gangen et rent myntsignal og jeg gravde opp atter en kork. Det stemte jo ikke, så jeg dro søkeren over hullet en gang til. Myntsignalet var fortsatt der. Nesa i bakken igjen. I samme hullet, tre centimeter under der jeg fant korken, lå kronestykket. Dette begynte å vekke interesse. Et dobbelt myntsignal avslørte to femtiører som hadde inngått samboerskap nede i bakken.

Et litt rart signal jeg ikke hadde hørt før, vekket nostalgien i meg. Vet ikke om dere er gamle nok til å huske Mobilkalenderne i blikk som vi festet på klokkeremmen. Ny kalender hver måned. Jeg husker dem og rehusket dem i dag, der jeg sto med et eksemplar i hånden. Måtte smile litt der jeg sto og prøvde å regne ut hvor mange melkekartonger jeg hadde slitt ut for å få motorlyd på tråsykkelen, på jakt etter disse kalenderne, i guttedagene. Var mange kilometer til nærmeste Mobilstasjon.

Kunne jo ikke bli stående å regne hele dagen, så søket fortsatte. Litt smykker begynte å dukke opp etter hvert. Først en øredobb, tett fulgt av en sølvring og så et lite stjernetegn i sølv. Og innemellom disse, greit med småmynt.

I motsetning til møtevirksomhet går to timer med søkeren ubehagelig fort, så også i dag. Tiden man måtte gi seg på, var plutselig der og jeg måtte sette kursen mot nye nødvendigheter.

Men den nye coilen fikk mer enn godkjent. Litt kort tid til en fullstendig test, men så langt veldig bra. Krever nok en del erfaring med metallsøking i forkant, så hvis noen der ute har tenkt å ta opp denne hobbyen. Ikke start med å kjøpe denne. For de som har drevet på en stund derimot, er den et godt tilbehør, på plasser med mye søppel.

Og jeg, jeg gleder meg til å utvikle vennskapet.

P4140384
P4140393

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter