Veldig gammel sølvmynt

av | apr 1, 2010 | Funn, Søkerturer, Søking på land | 19 kommentarer

Voldsomt til regnvær om dagen da. Snøen forsvinner jo, om dog litt sakte etter min smak, men jordene minner jo mest om kinesiske rismarker.

Dagens morgenstund startet med å fastslå at det regnet i dag også. Noen raske diskusjonsrunder med min venn PK endte med at vi droppet dagens, nesten planlagte søkertur. Litt pc arbeid på hver vår kant, i et felles prosjekt vi holder på med fikk bli alternativet for søkertur. Men det var før været ombestemte seg.

Regnet ga seg nemlig for en stakkars stund, og jeg ble oppmerksom på det. Planlagt tur var det ikke mulig å rekke, men en rask tur til nærliggende jorde, kunne være mulig å få til og kanskje komme tørr hjem igjen også hvis man var riktig heldig. Rask telefon over til PK med den nye planen. Men tror du han svarte? Neida.

Hans tap, tenkte jeg, i det jeg heiv meg i bilen og durte av gårde. Som tidligere nevnt, var det et nærliggende jorde, så det tok ikke lang tid før jeg måtte bremse ned og fortøye.

Ikke mange minuttene etter sto jeg klar på jordet, og kjente hvordan jeg sank ned i det. Hadde valgt å prøve ut min DEUS metalldetektor litt mer. Stilte den inn, trakk støvlene opp av gjørma og startet søket. Tok ikke lang tid før jeg fikk det første gode signalet. Tradisjonen tro var det en gammel knapp. Fikk tørka litt gjørme av den før den ble plassert ned i funnveska. Så fulgte en periode med sølvpapir og litt spiker.

Hadde akkurat plukket opp et lite jakkemerke, som jeg må kikke nærmere på, da telefonen begynte å ringe. PK  hadde funnet igjen telefonen sin. Nå lurte han på om jeg hadde ringt. Det hadde jeg jo, og det fortalte jeg han . La også til at det var såpass lenge siden at han umulig kunne rekke å komme ditt jeg befant meg, før jeg hadde reist og regnet hadde kommet tilbake. Så hvis han fortsatte med pc arbeidet, så kunne jeg plukke litt sølvmynter så lenge.

Vet ikke hvor imponert den unge mannen ble over den arbeidsfordelingen, men han godtok den i alle fall. Søkinga fortsatte. Mye søle og lite signaler senere fant jeg en ettøre fra Oscar II. Selv om det ikke var en sølvmyn,t som jeg hadde lovet å finne, var jeg fornøyd med at det i hvert fall hadde blitt en mynt.

Været begynte å oppføre seg truende igjen. Bestemte meg for avslutte for dagen og begynte å søke meg tilbake mot bilen. Egentlig litt artig hvor langt man klarer å bevege seg uten å være klar over det, når man er opptatt med metalldetektoren sin.

Var vel kommet halvveis på tilbaketuren da et høyt, fint signal ble sendt fra hodetelefonene og inn i ørene mine. Så reint var signalet at jeg straks mistenkte at det var en mynt. Så høy tone var det også at det hørtes ut som sølv. Kunne det være en sølvmynt tro. Den som graver får se som det heter(gammelt metallsøkerord), så spaden ble satt i søla og gravearbeidet startet.

Helt i overflata lå den. Og hvilken mynt det var. Sølv? jada. Gammel? Ja jøss. Tid for The Dance, der ute i søla. Og The Dance ble det så gjørmespruten sto rundt meg.

Klarte ikke helt å identifisere funnet på stedet, men hadde vel en mistanke. Full fart hjem, hvor bilder ble tatt, og forespørsel ble sendt til ekspertene på Norges Metallsøkerforenings forum.

Og det var et enstemmig svar som kom tilbake. Romersk mynt. Litt uenighet om alder, men i hvert fall fra før år 300 e.Kr. Og det må vel kalles en veldig gammel sølvmynt, spør du meg.

Neste uke blir det tur til myntkabinettet for innlevering, og da regner jeg med å få enda mer informasjon om denne mynten.

19 Kommentarer

 1. Per Kristian Bjor

  Må få en slutt på dette at du driver rundt etter eget forgåttbefinnende. Bare se hva du har stelt istand nå.
  Jada….er vel litt misunnelig…..Gratulerer med rått myntfunn.

 2. Per S

  Unskyld PK 🙂

 3. Per Kristian Bjor

  Veldig lei deg, tenker jeg.

 4. Per S

  Veeeeeeeeeeeeeeeldig 🙂

 5. Hugo

  Grattis med den romeren, Per!
  Kunne du ikke prøvd knipse nye (bedre) bilder?
  Synes jeg ser bokstavene MA, og da kunne det passet med «roma standing left, holding victory and spear/sceptre»
  Da begrenser det seg litt… Vespasian?
  Får ikke det til å stemme med det trynet der!
  Er det derimot en N, og ikke M, se da åpner det seg muligheter!
  «fortuna standing left, holding caduceus and cornucopiae»
  Da heller jeg mot Trajan!

 6. Per S

  Takk for det Hugo. Takk for tips. Det var morro. Sliter litt med bildene men sjekk mailen din.

 7. Ole Christian fjeld

  Gratulerer. Det var morro å se!!!! Du blir nok populær på kabinettet nå.

 8. Per S

  Takk for det Ole Christian. Vil nok tro den blir populær å få inn ja 🙂

 9. Hugo

  -Huff! Blitz er drepen! Men så jo litt andre detaljer likevel!
  Vedder en bayer på at det er en variant av denne :
  http://tjbuggey.ancients.info/images/trajric56ane.jpg

  Trajan 98 -117 CE AR Denarius (2.77 g.)
  Obv: IMP CAES NERVA TRAIAN AVG GERM, laureate head right.
  Rx: P M TR POT COS II, Pax stg left holding olive branch & cornucopia.

 10. Per S

  Takk for det Hugo. Tror jammen du vinner det veddemålet 🙂

 11. Per Kristian Bjor

  Æsj, SÅ gammal.

 12. Jon Åge Ellefsen

  Gratulerer med skikkelig gammel mynt,sølv og greier også :-))

  Nå kan vi erklære sesongen for startet,herlige måneder foran oss…

 13. Per S

  Takk for det Jon Åge. Jepp nå går vi travle tider i møte, endelig
  😀

 14. Ole Chr. Fjeld

  grattis igjen, du har vel ikke lyst til¨å sveipe fisheren din over for å se hvilken id du får?

 15. Per S

  Og takk igjen Ole Christian. 55 og ha en god tur til Kina

 16. Harald von Barald

  Grattis med vår og gratulerer med utrolig morsomt og interessant(+viktig?) funn.
  M-i-s-u-n-n-e-l-i-g tenker jeg, men jeg sier det ikke.

 17. Terje

  Grattis med funnet Per. Blei liksom en grei start på året likevel da. 🙂

 18. Per S

  Takk skal dere ha, Harald og Terje. Ja, nå er sesongen i gang 🙂

 19. Ole Chr. Fjeld

  Takk for lykkeønskning og id Per. 55 altså, akkurat som gifteringen min altså, og omtrent like gammel 😀

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter