XP DEUS metalldetektor fra Frankrike

av | nov 22, 2009 | Anmeldelser, Nyheter | 6 kommentarer

Så er den endelig her da, den nye og meget omtalte XP DEUS metalldetektor. I følge den norske importøren Eskeland Electronics skal den være i salg neste uke. Jeg fikk gleden av, for en måneds tid tilbake, å få prøve den. Selvfølgelig har jeg ikke fått testet den ut over så lang tid som egentlig er påkrevd  for å skrive en fullstendig anmeldelse, men en del inntrykk og tanker har man jo gjort seg og de deler jeg gjerne med dere. Gjør også oppmerksom på at det var en prøvemodell jeg testet ut, så forbedringer og forandringer kan være gjort på modellen som er i handelen fra neste uke. Regner med at den norske importøren, i tilfellet, vil si noe om dette i kommentarfeltet.

Ok, here we go.

Så var den her da, XP DEUS. Ryktet om en helt revolusjonerende metalldetektor hadde versert en stund i miljøet og alle ventet spent. Den franske XP fabrikken har jo gjennom de siste årene bygd seg opp en solid posisjon i det europeiske markedet. Særlig etter de presenterte Goldmax Power har metallsøkerentusiaster fått øynene opp for denne franske produsenten med sine litt spesielle løsninger. Selv har jeg brukt Goldmax Power en stund, og den har imponert meg kraftig. Topp kvalitet, og ingen tvil om at den er bygd av entusiaster.

Så hva synes jeg om den nye DEUS da. Vel, la oss først begynne med litt tørre fakta fra den norske importørens nettside for DEUS metalldetektor:

DEUS er en grensesprengende metalldetektor på flere plan og representerer et teknologisk gjennombrudd. Den patenterte konstruksjonen består av tre elementer: Et søkehode, en fjernkontroll og hodetelefoner, som er unike på at de kommuniserer med hverandre med digital radiolink. Kraft, hurtighet, presisjon og en kompakt form med lav vekt er oppnådd ved bruk av ledende teknologi. Søkehodet inneholder elektronikken som analyserer signalet, slik at behovet for kabel elimineres. Signalet blir digitalisert og analysert i søkehodet med en ultramoderne digitalkrets, som forbedrer mottaket av signalet. Denne kretsen prosesserer signalet og sender det til hodetelefonene og fjernkontrollen i sanntid via radiolink. Hodetelefonene gir deg kontroll over de viktigste funksjonene, slik at du kan søke med en enda mer portabel konfigurasjon, kun 875 gram. Hodetelefonene kan benyttes for justering av følsomhet, diskriminasjon, grunnbalansering, frekvens, multi-toners respons, og aktivering av programmer som har blitt definert med fjernkontrollen.

Søk dypere og raskere!

• Velg mellom en av 4 frekvenser (4kHz, 8kHz, 12kHz og 18kHz) ved å trykke på en knapp
• Justerbar kraft og hastighet i 5 nivåer
• Lydrespons, jernnivå, multitoner, notch, diskrim., mm.
• Mange avanserte funksjoner for ekspertene
• Grunnbalansering: Manuell, Tracking, Pumping og Beach
• Motion og non-motion søkemoduser
• Utvidet diskriminasjonsområde med høy presisjon for jern
• 9 fabrikkprogram samt minne for personlige program

Lettere og mer kompakt!

• Trådløs digitallink med 36 kanaler
• Lav vekt på 975 gram for hele detektoren, 875 gram når fjernkontrollen beltemonteres (belteveske medfølger)
• Fjernkontroll i lommestørrelse, magnetfeste, LCD display med baklys og intuitiv menystyring
• Vanntett 9-tommers DD-søkehode impregnert med karbonfiber for styrke og lav vekt
• Trådløse hodetelefoner, lette og sammenleggbare, med LCD skjerm og brytere for å justere de viktigte kontrollene
• USB kontakt for batterilading og opplastning av ny programvare ved oppdatering
• Oppladbart lithiumbatteri med lav vekt, kun 7 gram
• Batterilevetid for søkehode: Ca 10 timer avhengig av kraft og frekvens
• Batterilevetid for fjernkontroll og hodetelefoner: 20 timer
• Rask og intelligent lader som lader alle 3 komponentene på 90 minutter
• Tilleggsutstyr:
– Nødlader som drives av 1 stk AA batteri
– Billader og flere søkehodestørrelser (kommer i 2010)

Vel mange store ord her og jeg var veldig spent da søkeren ble overlatt i mine hender. Kunne dette virkelig være mulig. Men, når en fabrikant gir et produkt navnet DEUS, forplikter det. Deus betyr Gud, så XP fabrikken, har med det navnevalget virkelig skrudd forventningene høyt.

Esken den kom i var virkelig smakfullt laget og forventningene steg ytterligere. Synes bare den var litt liten. Er det alt tenkte jeg, det var ikke stort for 13 200 kroner, noe som gjør Deusen til en av de dyreste søkerne i markedet.

Åpnet boksen og skjønte grunnen til den lille esken. Noe som lignet noe fra Star Wars smilte mot meg. Så utrolig smart laget. Sammenslått var denne søkeren så liten og hendig at den får plass i en liten bag. Nå er det helt slutt på knoting med plasseringen av søker i trange bagasjerom. Genialt. 1-0 til XP

Tok den opp av esken for å montere den. Helt fri for ledninger som skal surres og kobles til. Bare to klipslåser, trekke den ut til passe lengde, låse den der og så var den klar. Oversiktlig merking på stengene gjør også at du hurtig finner riktig lengde hver gang. Enkelt og greit.

Vel helt ferdig montert var den jo ikke. Kontrollhuset måtte jo også monteres. Det ser ut som en fjernkontroll og påsettes søkeren på sekunder, ved hjelp av et magnetfeste. Kjente at jeg var litt skeptisk til om dette var en god nok festeanordning ute i marka, men hurtig gikk det.

Det jeg derimot ikke var skeptisk til var vekten på denne søkeren. 975 gram med kontollboksen og 875 gram uten. Mang en sliten metallsøkerskulder som nok vil oppleve en ny vår nå. Et av XP fabrikkens største argumenter er den lave vekten og det er ett virkelig godt argument.

Hodetelefonene ble også pakket ut. Også de trådløse selvfølgelig. Sparer deg for mye banning i tett buskas dette. Synes kanskje de var litt spinkle i konstruksjonen og håper de også de vil komme i en litt grovere versjon som du får til Goldmax Power. Det geniale med dem derimot, er jo at du kan styre de fleste av søkerens funksjoner fra dem, og kan derfor putte hele kontrollboksen i lomma.

Men strøm må den ha, så det neste på mitt program var ladning av utstyr. Tredelt lader fulgte med, en kontakt til kontrollboksen, en til hodetelefonen og en til coilen. Alt koblet til en lader sånn at du bare trenger å bruke en veggkontakt. Ladinga gjør du unna på 90 minutter, og så er den klar for ca 10 timers søking.

Dette har vært ett av mine ankepunkt. Hva om du står ute i marka og går tom for strøm? Men XP har tenkt på dette også. En liten nødlader, drevet av ett batteri, følger med. Godt tenkt, det kan nemlig redde søkerdagen.

Ladekontakten på coilen er jeg litt mer usikker på. To små punkter hvor du setter på ladeklemma. Lurer litt på hvordan dette vil fungere når du har dratt coilen nok rundt i gjørma. Men på den korte tiden jeg har prøvd den, har dette ikke vært noe problem.

Ferdig ladet og klart til oppstart. Jeg prøvde denne før bruksanvisningen var ferdig, så jeg var spent på om jeg ville forstå alle mulighetene. Ingen grunn til panikk. Veldig brukervennlig var den.

Ett trykk på knappen og displayet lyste opp. Først kom det opp et bilde som ga deg valget om du ville ha på den innebygde høytaleren eller ikke. Gjorde valget og så var den klar til bruk. Ni ferdige programmer å velge i, og så er det bare å sette igang. Vært program kan også tilpasses dine behov. Alt veldig selvforklarende og funksjonelt. Selv uten bruksanvisning hadde jeg ingen problemer. Men, jeg har jo brukt en metalldetektor et par timer før da.

Displayet er veldig tydelig og lett å se, selv med sine beskjedene mål. Veldig bra. Enkle menyer, og du kan justere det aller, aller meste. Søkerfrekvens, lys, lyd, recoveryspeed osv osv. Og den forklarer deg hva du skal gjøre. Det at softvaren kan oppdateres via UBS porten på PCen din tekker jo heller ikke ned akkurat.

La oss ta grunnbalanseringen som et eksempel. Bare å trykke på GB knappen. Et bilde kommer opp som lar deg velge hvilken metode du vil bruke. Jeg foretrekker pumping og valgte det. Opp kom det bilde som ba meg om å pumpe coilen opp og ned, mens den viste en coil som gjorde det samme. Jeg gjorde som jeg ble bedt om, og noen sekunder senere fortalte en tekst meg at den var ferdig og korrekt balansert og klar til søking. Imponerende.

På tide å komme seg ut i marka og få testet litt der. Vel fremme var det gjort på et øyeblikk og sette den opp. Og så var det bare å sette i gang. Fikk fort bekreftet mine tanker om magnetfestet til kontrollhuset. Skulle ikke store dulten til for at den datt av. Man kan jo bare putte den i lomma eller henge den i beltet (medfølger veske til dette), men da ser man jo ikke displayet. Håper XP finner en løsning på dette. Bør ikke være så vanskelig.

Viktigere er dog hastighet(recovery speed) og dybde. For å ta hastigheten først. Hastigheten avgjør hvor fort detektoren skiller mellom forskjellige signaler og det er veldig avgjørende for hva du finner og hvilke signaler du oppfatter. Og her har DEUS sin største styrke. Rett og slett lynrask er den. Selv min lynraske Fisher F75 LTD må gi tapt når du justerer Deusen til raskeste hastighet. Veldig, veldig bra.

Men på dybde klarer ikke Deusen og måle seg med Fisher F75en. Uansett hvordan jeg skrudde og justerte på Deusen klarte den ikke samme dybde som Fishers toppmodell. Men så går den dypt også da.

Var skeptisk til hvor lett det var å få elektriske forstyrelser på grunn av de ledningsløse radiosignalene, men opplevde ikke noen problemer med det. Dog har jeg jo ikke prøvd den i nærheten av andre Deuser, men mobiltelefoner og Fishersøkeren min lagde ikke noen problemer.

En dum ting med det ledningsløse systemet er jo dog at hvis du putter coilen ned i vann brytes radiosignalet fra coilen og du vil ikke høre eller se noen signaler. Vet at fabrikken er klar over dette problemet. Coilen er vanntett da, bare så det er sagt.

Når vi først snakker om coilen blir DEUS levert med 9 tommers coil og det er etter min oppfattning helt riktiktig størrelse for en allround coil. At den med et enkelt tastetrykk kan skifte mellom fire forskjellige søkerfrekvenser er jo helt genialt. Så her kan man velge frekvens etter hva man leter etter(4-8-12-18 khz). For de små sølvmyntene for eksempel velger man 18khz. Mye penger å spare på dette systemet. Man slipper på den måten unna med en metalldetektor, som dekker det meste.

Og akkurat dette gjennspeiler jo den ganske høye prisen. 13 200 kroner er jo ganske mye penger for en metalldetektor. Men med tanke på at man dekker opp behovene til så mange forskjellige søkere er vel ikke prisen så avskrekkende.

Konklusjon

Vel, hva skal man si. Mange fine løsninger med denne, og den er jo på mange måter revulosjonerende. Som dere forstår er det jo noen småting jeg ville ha forandret, men alt i alt virker den veldig bra. Men så er det jo sånn da at jeg ikke har fått prøvd den lenge nok. En del spørsmål mangler jeg svar på, som hvor god er kvaliteten over tid? Hvordan vil den virke ved saltvannsstrender? Vil flere sammen forstyrre hverandre? Osv. Sier ikke at dette er noe problem, sier bare at jeg ikke har fått noe svar på det ennå og derfor ikke kan mene noe om det.

Men så langt er jeg stort sett fornøyd og håper å komme igjen med flere tester. Og så får hver enkelt av dere avgjøre om dere vil legge så mye penger i en metalldetektor.

DEUS er det nye flaggskipet til den franske metalldetektorprodusenten XP

6 Kommentarer

 1. DiggingNorway

  Per, nå som du har hatt den en stund:
  1) Har de «fikset» problemet med det løse kontrollhuset, eller opplever du at det faller av? Tenker spesielt på mine litt røffe markasøk..

  2) Hva med forstyrrelser fra andre søkere, høyspennsledninger? Noen erfaringer gjort her?

  3) Lading av coil: har du hatt problemer med å feste ladekabel pga jord/søle osv?

  4) Har du fått prøvd den ved saltvannstrender? erfaringer??

  mvh
  DN

 2. Per S

  Hei DN Har jo brukt den stund ja, men noe fasit på spørsmålene dine har jeg ikke. Her er noen tanker så langt
  1) Ja den faller lett av. Fort gjort at den detter av når du bøyer deg eller får kontrollen borti en busk,albu ol. Har løst dette ved å feste den med en liten snor, sånn at den ikke blir liggende igjen der den faller av. På grunn av at den også virker uten kontrollen kan du ellers gå langt uten at du merker den er borte. Bruker også en sånn Iphoneveske som jeg spenner på armen.
  2)Har ikke vært plaget av dette
  3)Ingen problemer. Passer på å tørke godt av coilen før jeg setter den på lading
  4)Har ikke prøvd den på saltvannstrender. Bruker andre søkere der. Og venter på en ny PI søker i disse dager 🙂

 3. DiggingNorway

  Takk! må jo si at den frister litt… tror du man kan få kjøpt reservebatterier å ta med på tur? eller trenger man da både ekstra coil og headsets??

 4. Per S

  @Digging Norway. Nei, men det finnes en nødlader med et vanlig penlightbatteri så man kan lade opp noe i felt

 5. www.Detektor.no

  3) Vedrørende ladepunktene på søkehode, så er det mange som har spurt om dette. Disse er laget i gull og vil derfor aldri korrodere. Man må bare dra en klut over dem for å få vekk sølen.

  4) DEUS har et eget saltvannsprogram (Wet Beach) som jeg har god erfaring med så lenge søkehodet holdes over vannflaten. Søkehodet er vanntett, men når det senkes ned i vann mister man radioforbindelsen. XP har på trappene en antenneadapter som skal monteres i stangen som vil fikse dette.

 6. Thomas

  Hei!

  Du skriver:»Men på dybde klarer ikke DEUSen og måle seg med Fisher F75en. Uansett hvordan jeg skrudde og justerte på DEUSen klarte den ikke samme dybde som Fishers toppmodell. Men så går den dypt også da.». Kan du være litt mer spesifikk omkring dybdebegrensninger for XP DEUSen? Har du forsøkt å søke med stort hodet (angitt noe økt rekkevidde)?

  mvh

  Thomas

Trackback/Tilbaketråkk

 1. Hjertesukk | Metallsøkerposten - […] frem til dem. Den franske XP fabrikken satte nok i gang en del tankevirksomhet da de lanserte DEUS metalldetektor …
 2. Et nydelig bilde | Metallsøkerposten - […] så kaffen var knapt svelget før vi var av gårde. Var innom tanken på å prøve den nye DEUS,…
 3. Veldig gammel sølvmynt | Metallsøkerposten - […] etter sto jeg klar på jordet, og kjente hvordan jeg sank ned i det. Hadde valgt å prøve ut…
 4. Søndagstur med metallsøker | Metallsøkerposten - […] Ronny og PK valgte små coiler, og det var nok lurt. Jeg hadde tatt med meg mitt eksemplar av…
 5. Litt for lite metallsøking | Metallsøkerposten - […] min DEUS metalldetektor i Basic 1 programmet denne morgenen. Kunne bevege meg litt fortere på den måten. En helt klar […]
 6. Sjalu metallsøker | Metallsøkerposten - […] sesongen har det blitt mye bruk av min nye XP Deus metalldetektor. Kanskje ikke så rart, da det alltid…
 7. Når store ting skjer…. | Metallsøkerposten - […] (anmeldelse av DEUS metalldetektor her) […]

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter