Fredag ble en veldig grei dag

av | okt 5, 2009 | Funn, Søkerturer, Søking på land | 14 kommentarer

Skrev jo i forrige innlegg om den mulige relieffspennen som var funnet, og at det var opprettet kontakt med riktig ekspert ved  Universitetet i Oslo.

Avtale om møte ble gjort, og fredags morgen, etter litt nødvendig bilruteisskraping (fytte rakkern), satte jeg kursen for innlevering og vurdering av funn. Søkerkolega Per Kristian hadde også gjort noen funn et annet sted han skulle levere, så vi avtalte å møtes hos han, for så å reise samlet ned. Noen kopper kaffe, tåkeprat og utfylling av funnskjemaer ble unnagjort, og så var vi på vei til avtalen vår. Må inrømme at jeg var veldig spent nå. Kunne det virkelig være et 1500 år gammelt smykkedel jeg hadde funnet. Den andre ringen var jeg ganske sikker på at var veldig gammel.

Per Kristian ble utpekt til sjåfør med oppgaven  å bringe oss trygt ned til sentrum. Rene slangemenneske i bytrafikk denne mannen. Og vi hadde jo sannsynligvis en verdifull last ombord, så bare det beste var godt nok.

Ledig parkeringsplass i bakgården sparte oss for tid, og minutter senere sto vi utenfor en stor dør og ringte på. Og vi var ventet. En veldig hyggelig forsker,  tok oss i mot  og  viste oss inn i et rom med en meget behagelig sofa.

Av de funnene vi leverte var det nok den mulige relieffspenna hun var mest spent på. Og det var hun ikke alene om. Funnet ble overlevert og……….

Joda, dette var nok en del av en releiffspenne fra folkevandringstiden. 1500 år gammel. Vi snakker om et par hundre år før vikingene her. Wow. Eksperten  forklarte hvordan den en gang for veldig lenge siden kunne ha sett ut. Gjett om vi fulgte nøye med. Fant frem bilder gjorde hun også av lignende funn, gjort andre steder. Så vidt jeg forstod var det ikke funnet noe lignende i dette området, noen gang . Og hvordan det hadde havnet der? Ja si det. Utrolig lærerikt  var det i hvertfall.

Litt andre funn ble også overlevert, diskutert og vurdert. Tiden gikk, og til slutt var den mest lærerike historietimen i mitt ganske akkurat passe lange liv over. Alt for tidlig, spør du meg. Hun takket for funnene, og skrev ut kvitteringer. Vi takket for at hun satte såpass mye tid til oss, og smilte veldig.  Og så var atter en flott opplevelse blitt historie.

Det vil si. Vi ble oppfordret til å ta en tur over på historisk museum, tvers over gata, for å ta en titt på noen relieffspenner som var utstilt der. Ikke spesielt vanskeligt å be oss, så det gjorde vi med en gang. Ha jo besøkt dette museet noen ganger og det er like interessant hver gang. Anbefales.

Tiden flyr i gøye stuneder (eller hva det nå heter) og det var på tide å avslutte Osloturen. Full av intrykk og gode følelser  over å ha fått lov til å overlevere noen bitte små deler  av vår historie i trygge hender, svevde vi borover mot bilen til Per Kristian. Straks før vi kom til bilen svevde vi nesten rett inn i en kjent norsk forfatter.  Nikket gjennkjennende til han, og han nikket ikke gjennkjennende tilbake. Hvorfor skulle han det forresten?

Dagens ekselente sjåfør bragte oss trygt tilbake til hanshjemtrakter, og litt slarving senere var jeg på gasspedalen hjemover. Ble en liten omvei innom bonden for å oppdatere han på den siste utviklingen i saken. Og hanvar fornøyd han.

Vel hjemme og en bunke brødskiver senere fløt jeg utover sofaen og hadde ikke noe særlige planer om å gjøre noe mer denne dagen.

 Gikk jo ikke det da. Hadde fått inn en ny søker for litt testing dagen før. Dette er en søker som skal være spesielt god på små mynter. Den heter XP Goldmax Power, og jeg har gledet meg lenge til å få prøvd den . Men hvor? Golferjordet slo ned i hodet mitt som ett godt søkersignal der jeg lå på sofaen.  Hadde søkt over det mange ganger og funnet mye attenhundretallsmynt der, så det kunne være et flott sted å prøve denne søkeren. Litt sent i dag, morgenen etter derimot.

Det gikk som det måtte. Tok ikke lange tiden før jeg var på jordet. Regnet ut at bortimot en time burde jeg rekke før mørtten tok over jordet. Alltid spennende med en ny maskin. Hadde tilbragt betydlige mengder av forrige natt med nesa i bruksanvisninger og dertil egnede nettsider, men på grunn av tidsfristen valgte jeg å prøve den i fabrikkoppsettet denne kvelden.

Jepp, den virket lovende. Skal komme med en skikkelig anmeldelse av den litt senere, etter hvert som jeg får testet den, men denne kvelden var den veldig behjelpelig  med å finne fire små mynter og litt annet småtteri fra det attende århundre.  At den ene mynten var en tiøre fra 1875 i sølv og lå dypt, trakk ikke inntrykket ned akkurat.

Så stod jeg igjen ved bilen . Og hvem dukket opp der ? Joda min venn golferen og kone . Var vist noe med noe nattgolf  eller noe på gang. Ble ikke lange praten , men like hyggelig  som alltid var den. Golferen og frue dro videre og  jeg avsluttet dagen. Mørkt og kaldt var det blitt, uten at det  la  noe  demper på mitt humør. Bestemte meg for å fortsette test av søker på samme stedet dagen etter.

Hvordan det gikk? Ja, det får bli en annen historie…..

PA030349

PK i ivrig dialog med representanten fra UIO

PK i ivrig dialog med representanten fra UIO

14 Kommentarer

 1. Per Kristian Bjor

  Flott skrevet Per. Hilsen slangemannen.

 2. Per S

  Thanks mate 🙂 🙂

 3. www.Detektor.no

  Morsomme greier Per. Blir spennende å se hva du får ut av GoldMaxx Power på de jordene du har trålet over med de andre metalldetektorene. Drar til Frankrike for å besøke XP fabrikken i neste uke og tar en uke på Rivieraen i samme slengen:)

 4. Per S

  Rivieraen a gitt. Glad jeg slipper, solbrenthet og sand i skoa. Nei, takke meg til isregn og gjørmete jorder 🙂 Er bare misunnelig. GMP virker lovende den. Ble en liten sølvmynt i morges også.

 5. Ole Chr. Fjeld

  …og nå er jeg og misunnelig..smittsomme greier skjønner jeg.

  Jeg vil OG finne sølvmynt, og ikke bare irrete kobbermynt.

  I dag gravde jeg en haug med «sølvtoner» (som i at jeg har testet litt hjemme på stuegulvet med noen 2 kroner i sølv)

  og fikk en haug med skrap, hvordan «øres» en liten sølvmynt ut Per?

  Vel, misunnelse til tross, grattis,,igjen

 6. Ole Chr. Fjeld

  ..og mens jeg husker det,,å rengjøre gangbar mynt nevnte du at du tromler… Tipper det ikke er tørketrommel, nå har jeg forsøkt i oppvask maskinen uten særlig hell. (madamens antikke glass ble rene, men ikke mine sandstrand tiere)

  Fint å besøke rimi uten «forsøk på svindel minen» fra kassadama…..
  Noe av gangbar mynt er jo helt ubrukelig i den tilstanden de ser ut nå.

  Jeg har lovet guttungen at når det er nok finnepenger på glasset så skal vi kjøpe en metall detektor til han. Han vil imidlertid kjøpe godis og nintendo spill så vi har en vei å gå skjønner jeg..

  anyway, du burde skrive en bok Per, Om metall detekting,,,dessverre anser jeg markedet for lite..

  Uansett blir jeg alltid inspirert av å lese innleggene dine (og i dag ble jeg litt misunnelig og)

  so,,keep em commin`

 7. Per S

  Hei Ole. En liten sølvmynt høres helt fantastisk ut 🙂 Litt vanskelig å beskrive en lyd, og det er jo litt avhengig av hvordan du har stilt inn søkeren din, men den gir som regel en høy tone og tallverdi, og når du først har funnet en glemmer du ikke lyden, så bare gled deg 🙂 Ps. Fant forrestenen i går også

 8. Ole Chr. Fjeld

  Bare hyggelig, og takk for link. Blir svarte kroner blanke i den? Det krever jo litt strandturer for å betale for den…

 9. Per S

  Det meste blir blankt. En neve mynt tilsettes en neve akvariesand og litt zalovann og så er det bare å ta tiden til hjelp. Bare ikke tromle kobber og annet sammen (hvis du ikke synes det er spesielt festlig med kobberfarge på kronestykkene da)

 10. Ole Chr. Fjeld

  hehe, aaahh, det ække så nøye vet du , så lenge jeg kan sende kidza på rime for å handle lørdagsgodt uten at de kommer igjen med sure miner vet du…

  men,,,i morgen går jeg resten av jordet i en lang lunch, og går for sølv… (har trent masse på stuegulvet…) btw, er det annen lyd når det ligger i jorden?

 11. Ole Chr. Fjeld

  her kommer ikke tankene på samlebånd skjønner jeg.

  Hva skjedde med bronsje ringen du fant? Du skrev aldri om den…

 12. Per S

  Joda. Det var enighet om at den etter all sansynlighet også var fra før 1537 så den ble levert inn samtidig 🙂

 13. Ole Chr. Fjeld

  morro da.Har «forskeren»lagt ned grave forbud på jordet? har hørt at slikt forekommer?

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter