Alle veier fører til Rom

av | okt 27, 2009 | Funn, Søkerturer, Søking på land | 14 kommentarer

Denne helgen ble noe helt spesielt. Hadde akkurat pint meg gjennom en lang fredags televisjonskveld og var så smått i gang med bingeforberedelsene, da det pep i mobilen. Per Kristian er sent i seng. Litt søking i morgen tidlig, lurte han på. Er det noe å lure på da, var min reaksjon. Ble enige om å møtes på kontoret mitt lørdags formiddag.

Og det gjorde vi. Litt kaffe og uenighet om hvor vi skulle, ble det dog. Det vil si , kaffen ble vi fort enig om, men søkerstedet krevde litt mere forhandlinger. Jeg fikk viljen min, og etter ikke mye tid, var vi på vei østover, til noen jorder jeg visste om. Litt tilløp til snøfnugg i luften gjorde oss litt skeptiske til hele prosjektet. Og vel fremme, ble vi møtt av nypløyde jorder som befant seg i et meget gjørmete modus. Kjente at skepsisen steg ytterligere. Under skifting til langhalsa støvler dukket bonden opp. Han skjønte ikke helt at vi gadd. Det gjorde vel ikke vi heller, men ut i gjørma skulle vi. Det var nå helt sikkert.

Tungt var det. Og ikke så mange signaler heller. Fant meg litt av en gammel teskje i sølv, som ga litt håp om funn. En polett av et eller annet slag ble det neste jeg plukket opp. Det neste som inkluderte ordet opp, var Per Kristian som gav opp hele prosjektet. Hadde bare så lyst til å gjøre det samme, der jeg stod med gjørme over det meste, men i og med at det var jeg som hadde tvunget gjennom viljen min, så kunne jeg jo ikke det.

En time til holdt jeg ut., i ensomhet og gjørme. Ett par Oscarmynter og en gammel matchboxbil, av den typen som vekker minner, ble det før jeg ga opp, jeg også. Resten av dagen gikk med til varme dusjer og fjerning av gjørme fra klær, skjegg og mynter. Fikk forresten tydet den ene mynten til å være en svenske fra 1880.

Søndag morgen satt jeg nedsunket i dagens første kaffekopp, da Per Kristian ringte igjen. Skal vi prøve mitt forslag i dag? Øynene mine gled ut av vinduet og sjekket ut regnet der ute, før jeg svarte. Bøtter jo ned jo, sa jeg. Trekker du vann, lurte min venn på. Søkerstolheten min ble satt på prøve nå. Søkertrangen tok overhånd. Sees der om en times tid da avsluttet jeg. Fikk på meg bortimot tørt tøy, og satte kursen vestover.

Per Kristian var allerede i gang da jeg parkerte på gården. Heldigvis var ikke dette jordet pløyd, men regnet silte ned, så veldig trivlig var det vel ikke. Litt kaffekopp og tomprat og så var vi igang. Mye søppel i bakken, så jeg monterte  den lille coilen på min trofaste F75,  og prøvde å snike meg mellom søppelsignalene i sakte tempo. Ikke så dumt, for like etterpå hadde jeg den første toøren fra Oscar II i funnposen min. Så gikk det lang tid, og mye regn, før dagens knapp ble min. Enda mer regn og tid gikk før ettøren til Oscar dukket opp. Haakon 7 fulgte også på med mynt av samme verdi. Men så skjedde det uventede.

Per Kristian har i den senere tid klaget mye på at han aldri finner annet enn skrot. Er vel ikke alle som er enig med han i det, men sølvmynter har vært ett savn.Meg og mange med meg unnet denne ivrige metallsøkerentusiasten en skikkelig sølvmynt nå. Og på søndag ble det klaff.

Jeg var vel i gang med å vri opp hanskene mine, da jeg i øyenkroken så en ellers så ganske fattet mann, som ikke var fullt så fattet lenger. Den ellers så rolige rørleggeren var i full gang med «The Dance». Og det var var i hvert fall ikke noen rolig låt han danset til. Skjønte han hadde gjort ett flott funn og satte kursen raskt i hans rettning. Selv om han var et stykke unna, slapp jeg å gå langt. Mannen kom løpende mot meg.

Tok i mot en nydelig sølvmynt fra en lett skjelvende hånd. Nydelig var den , men hva kunne det være? Mange timer på nettet ga uttelling nå. Den kunne vel ikke være? Nei det kunne den ikke. Eller kunne det…..

Og joda, det kunne det. Romersk var den. For å gjøre en lang historie kort. En romersk dinar . Annia Aurelia Galeria Lucilla. Og den er fra år 164-169 e.kr. Hvilket fantastisk funn. Og hva gjorde den her, midt i en norsk åker? En halvfull viking, på vei hjem fra røvertokt i England kanskje? Dere gjetter like godt som meg. Jeg ser i hvert fall et grunnlag for mange gode historier og teorier fremover. Mynten er selfølgelig levert Myntkabinettet i Oslo på forskriftsmessig måte , og jeg gleder meg villt til å høre deres teorier. Det gjør nok Per Kristian også.

Gratulerer Per Kristian. Når du først finner en sølvmynt, så gjør du det skikkelig. Denne fortjente du virkelig. Mange timer søking i all slags vær ga virkelig uttelling denne gangen.

Og du, takk for at jeg fikk være med.

PA240433

PA230427

PA260436

14 Kommentarer

 1. Jimmy

  Wow….kjenner ikke Per Kristian…men gratulerer alikevel… 🙂 En mynt helt fra roma…i lille norge..på ett jorde…igjen wow!

  Er ganske ok å sitte inne å lese om funn…lurer på hva som ble funnet…uten å bli verken våt eller kald 😉

  Du skriver godt, for jeg får en følese av at jeg er med på skattejakten 🙂

  Ha en fin dag. 🙂

 2. Per S

  Takk skal du ha Jimmy. Ja dette var utrolig morsomt å få være med på. En fin dag til deg også 😉

 3. Per Kristian Bjor

  Flott skrevet ,Per ,men stygg fotomodell.Det ble jo en bra helg selv om føreforholdene på lørdag og været på søndag ikke var heltpå topp. Reddet selvfølelsen min den lille mynten der. Har vært lange tider uten annet enn søppel.Skal vi følge mitt eller ditt forslag neste helg?

 4. Per S

  Takk skal du ha PK. Når det gjelder fotomodellen ville jo det andre alternativet vært enda verre. Trøst deg med det. Og når det gjelder neste helg…..Tja, kanskje vi kan følge ditt forslag 🙂

 5. Gary Brun

  So thats where I lost it! 😉

 6. Per S

  Gary, you are a funny man 🙂

 7. Ole Chr. Fjeld

  Heia, heia.

  Så sjukt morro. Blir spennende med myntkab. reaksjon.

  Fint skrevet Per. Siden jeg vet hvor dere gikk så tenker jeg, det blir aldri tomt. Noe som nå skulle være bevist.

  So Gary, you`ve lost one too?

  så det var romere du dreiv med altså, og takket nei til min fine blysegl og skrot invitasjon. Vel, synd på deg, i dag fant jeg en drage på samme jorde. Jeg forbinder drager med vikinger og kinesere. Jeg håper på vikinger, men siden jeg spiste innbakt svinefilet i søt/sur saus på gatekjøkkenet som ligger vegg i vegg med jordet kan det kanskje være noe kinamann dritt. (helt sant). Er lagt ut bilde på forum, håper på hjelp med id.

 8. Per S

  Hei Ole. Setter pris på alle invitasjoner . Hadde bare ikke nok timer tilgjenglig til å bruke dem opp på kjøring. Men du hadde jo artigere funn enn meg da 🙂

 9. Kim

  Gratulerer med funnet, kjempe spennende 🙂

  Og skattejegeren,takker for en kjempe blogg, mye artig og spennende lesning her.
  Dette må jeg nesten få med meg fast, så… «Melder meg herved som fast leser av skattejegeren dot com».
  Da ble det et stk mer tidsfordriv ved siden av søkingen også.

 10. Per S

  Takk skal du ha Kim. Hyggelig å skrive når man får høre at noen gidder å lese det. 🙂 Stå på med søkinga, og hvem vet, Kanskje våre jorder krysses en dag.

 11. Per Kristian Bjor

  Og nå blir det vel ditt forslag neste gang.

 12. Per S

  Det kan du være helt sikker på PK, og vi vet jo begge grunnen til det 😉

 13. Per Kristian Bjor

  På andre siden da kansje? Det er ett godt forslag du bør komme med.

 14. Per S

  Høres ut som et forslag jeg kan komme med 🙂

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter