Identifisering av funnet mynt

av | sep 11, 2009 | Tips og triks | 2 kommentarer

Tips og triks.

Så står du der da, med mynten du nettopp har gravd opp. Den ser gammel ut, den føles gammel,  og den kan være verdifull og sjelden. Men du har ikke  sjans til å se hva det står på  den.  Har forresten oppdaget at å lese på mynter (og annet ) har blitt stadig vanskeligere. Har hørt rykter om at armene blir kortere med alderen, og tror nok det kan stemme.  Var innom Nille for noen uker siden og invisterte i lesebriller til kroner femtini .  La de på disken og mens jeg fant frem en sekstilapp kom det tørt fra damen bak disken. » Jasså, har vi kommet til den alderen nå». Brutalt og ærlig.  Men tilbake til mynten.

Hva gjør du?  Eller aller først, hva gjør du ikke? Du begynner IKKE å gni på den.  Som regel er den ikke verdifull . men den kan være det. Og selv forsiktig gniing kan redusere verdien kolossalt mye mere enn du kommer til å like. Prøver alltid å ha med meg noen små bokser og esker når jeg er ute. Disse fyller jeg med bomull og legger mynten pent ned i dem.  Kjøp eventuelt noen urinprøveglass på apoteket eller rappp noen tomme sukkertøybokser fra unga (mange muligheter her). Frakt mynten så forsiktig hjem mens du nynner på pengegaloppen.

Rengjøring av myntfunn kan det skrives mye om, og det får bli i en annen post. Vill bare nevne her, at når du skal rengjøre verdifulle mynter. Ikke gjør det hvis du ikke er helt sikker på hva du gjør. Overlat det til ekspertene. Men så er det jo ikke noe stort poeng da, å komme til ekspertene med en neve verdiløse femtitallsmynter, bare for at du ikke kunne tyde  hva som stod på dem.

Og da er vi omsider ved dagens tips for å identifisere myntet.  Skanner. Fåes i alle varianter og prisklasser. Selv har jeg en ganske billig HP kombi sak  med skriver og skanner i ett. Mynten på glasset, lukk lokket,  skann og lagre som JPG fil.  Og så er det bare å blåse bildet opp til stor størrelse på PCen.  Og i mange tilfeller kan du da  lese skriften, om ikke på veggen, så på mynten. Denne metoden kan også brukes på andre funn  Bare vær oppmerksom på at det er fort gjort å ripe opp glassplata på skanneren. Husk også at mynter fra før 1650 skal leveres inn.

P6070444

2 Kommentarer

  1. Tore N

    Ved å bruke en bit blank/gjennomsiktig plast (overhead ark) og legger det på glassplata og gjerne et på lokket, da blir mynten liggende mellom to plastlag og glassplate og bakside er beskyttet.
    Blir heller ikke noe dårligere scanning av det.

  2. Per S

    Takk for nyttig tips Tore. Kom akkurat i tide også. Fant nemmelig en sølvmynt i dag som jeg sliter litt med å lese 🙂

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annonse

Arkiv

Follow metallsokerpost on Twitter